Zatiahnuté
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
NAKA objasnila päť prípadov trestnej činnosti
Zdielať na

NAKA objasnila päť prípadov trestnej činnosti

BRATISLAVA / Národná kriminálna agentúra (NAKA) Prezídia Policajného zboru objasnila päť prípadov trestnej činnosti. Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informoval prezident Policajného zboru Tibor Gašpar a riaditeľ NAKA Prezídia Policajného zboru Peter Hraško.

Prvý objasnený prípad má pracovný názov Voda, pretože súvisí s odpadovým hospodárstvom. “Je to prípad, ktorý dokumentovala polícia už od novembra 2016 v operatívnej rovine a v apríli tohto roka sme začali trestné stíhanie,“ uviedol Gašpar. Dodal, že v máji až júli tohto roka sa polícii podarilo zdokumentovať korupčné správanie pracovníčky Okresného úradu v Senci, ktorá bola tou, ktorá rozhodovala o veciach na úseku odpadového hospodárstva a podľa vyšetrovateľa prevzala za svoju rozhodovaciu činnosť v šiestich prípadoch finančné úplatky za viac ako 10-tisíc eur a v jednom prípade úplatok nepeňažný, išlo o 25 ton kompostu za 900 eur.

Keďže sme dokumentovali korupčné správanie nielen prijímateľa, ale aj podplácateľov, tak sa vznieslo obvinenie voči obidvom stranám,“ uviedol ďalej Gašpar. Policajná akcia sa uskutočnila 13. decembra, išlo o predvedenie podozrivých osôb a vykonávali ju na viacerých miestach Slovenska. Vyšetrovateľ 14. decembra vzniesol obvinenie voči 60-ročnej Jolane P. za zločin prijímania úplatku a pokiaľ sa jej preukáže vina, tak jej hrozí väzenie od päť do 12 rokov. V ten deň vyšetrovateľ vzniesol obvinenie aj voči piatim fyzickým osobám, ktoré podplácali, tým hrozí v prípade dokázania viny väzenie na dva až päť rokov.

Druhý objasnený prípad má pracovný názov Kasíno a je to prípad Národnej jednotky finančnej polície. “V zahraničí existovala organizovaná skupina, ktorá chcela prostredníctvom Slovákov zlegalizovať a scudziť peniaze na takzvaných spiaciach účtoch,“ informoval Gašpar. Policajnú akciu vykonala polícia 28. novembra opäť na viacerých miestach Slovenska. Výsledkom je vznesenie obvinenia voči trom osobám, 48-ročnému Jurajovi B., 40-ročnému Petrovi S. a 47-ročnému Stanislavovi G. za trestný čin krádeže v štádiu prípravy a za trestný čin neoprávneného vyrobenia a používania platobného prostriedku taktiež v štádiu prípravy. Trestná sadzba, ktorá hrozí páchateľom, je 10 až 15 rokov.

O ďalších troch objasnených prípadoch informoval riaditeľ NAKA Prezídia Policajného zboru Peter Hraško. Pri policajnej akcii Lift zadržali 11 osôb a zaistili zakázané látky za minimálne dva milióny eur. “Obvinili sme sedem osôb za obzvlášť závažný zločin nedovolenej výroby omamných, psychotropných látok, jedov a prekurzorov plus za ďalšie zločiny,“ uviedol Hraško. V prípade dokázania viny im hrozí väzenie na desať až 15 rokov.

Pri ďalšej policajnej akcii s názvom Konštruktér zadržali tri podozrivé osoby, ako aj množstvo vecí, ktoré sú zakázané, ako napríklad náboje, rôzne stroje, nábojnice, rôzne komponenty na výrobu, ako aj prerábanie zbraní. Podľa Hraška už obvinili tri osoby, 41-ročného Zdenka P., občana Ukrajiny Andrija a 37-ročného Petra C. V prípade dokázania viny im hrozí väzenie na tri až osem rokov.

Posledný objasnený prípad má pracovný názov Španiel, kde pri policajnej akcii zaistili 210 gramov kokaínu, čo predstavuje asi 2 700 jednorazových dávok drogy za približne 21-tisíc eur na čiernom trhu. “V prípade dokázania viny jednej osobe hrozí väzenie na desať až 15 rokov,“ uzavrel Hraško.

LIFT-Rozsiahla policajná akcia na dovozcov, vývozcov, výrobcov a distribútorov drog, anabolík a hormonálnych prípravkov vyčistila juh Slovenska. Teda aspoň na určitú dobu. Začiatkom decembra viac ako 110 policajtov zadržalo zakázané látky za 2 milióny eur a 11 ľudí! Siedmych z nich už aj obvinili:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy