Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Špecialista na telefóne. Pri infarkte či mozgovej príhode môže zachrániť život
Zdielať na

Špecialista na telefóne. Pri infarkte či mozgovej príhode môže zachrániť život

BRATISLAVA / Záchranári v teréne sa riadia novými pokynmi. Pri infarkte či cievnej mozgovej príhode sa cez mobil poradia s lekárom -špecialistom. K tomuto opatreniu pristúpilo ministerstvo zdravotníctva potom, ako nám OECD vytklo vysoký počet úmrtí, ktorým by sa dalo zabrániť.

Aj bratislavskí záchranári využívajú špecialistu na telefóne už cez dva mesiace. Pri akútnom infarkte či náhlej cievnej mozgovej príhode, kedy o živote a smrti či trvalých následkoch rozhoduje čas, sa výjazd záchranárov riadi striktne novými pravidlami. To znamená, vykoná EKG, odfotí ho mobilným telefónom, odošle priamo na oddelenie špecializovaného pracoviska a lekár stav pacienta vyhodnotí. Záchranárovi zavolá späť.

"Niekedy nevieme určiť, či skutočne je to EKG zlé, pretože my stav pacienta vidíme v ten moment, nevieme či sú tam iné diagnózy, či to EKG má také opakovane alebo prvýkrát. Je to často roztrasené a neisté. Pomáha veľmi, ak sa špecialista vyjadrí. A potvrdí nám jeho stav," hovorí záchranárka Monika Maňáková.

"Bolo chybou, ak pacienta prenášali do nemocnice, ktorá nie je vybavená technickým vybavením, aby urobila zákrok a znova ho prevážali na iné pracovisko. Dnes ak sa upchá v mozgu cieva a špeciálnym prístrojom ju vedia vcucnúť a človeka zachrániť, tak ten pacient musí byť čo najskôr prijatý a zachránený. Sme v testovacej fáze, uvidíme, ako znížime úmrtnosť, budeme to vyhodnocovať," povedal minister zdravotníctva Tomáš Drucker. 

V lete sa podarilo mamičke, spolu s operátorom na linke, zachrániť dieťa. Vypočujte si telefonát:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy