Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na ISS pristáli traja noví členovia posádky: Rus, Američan a Japonec
Zdielať na

Na ISS pristáli traja noví členovia posádky: Rus, Američan a Japonec

Archívne video

VESMÍR / Na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) dnes po dvojdňovom lete pristála loď Sojuz MS-07 s tromi ďalšími členmi posádky. Ruský kozmonaut Anton Škaplerov, americký astronaut Scott Tingle a japonský astronaut Norišege Kanai doplnil tím pracujúci v orbitálnom komplexe na obvyklých šesť členov. Dve a pol hodiny po pristátí nová trojica prešla do ISS.

Sojuz MS-07 vyniesla na obežnú dráhu raketa Sojuz-FG, ktorá odštartovala v nedeľu z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane. Škaplerov, Tingley a Kanaie na stanici privítali Američania Joe Acab a Vande Hei a Rus Alexander Misurkin. Minulý štvrtok sa na Zem vrátili Američan Randy Bresnik, Rus Sergej Rjazanskij a Talian Paolo Nespoli.

Kým Tingle a Kanai sú vo vesmíre prvýkrát, pre Škaplerova ide o tretiu misiu na Medzinárodnej vesmírnej stanici.

Traja noví obyvatelia orbitálneho komplexu zostanú na obežnej dráhe až do júna, zatiaľ čo ACAB, Vande Heie a Misurkina čaká návrat vo februári. Podľa americkej vesmírnej agentúry NASA s príletom novej trojice začína rozširovanie posádky americkej sekcie ISS z troch členov na štyri.

V nedeľu dopravila na ISS nákladná loď Dragon okrem vianočných darčekov aj dve tony zásob, zariadení a tiež vedeckého materiálu. Pokusy, ku ktorým má doručený náklad slúžiť, zahŕňajú napríklad testovanie výroby optických vlákien v mikrogravitácii, meranie slnečnej energie dosahujúcej na Zem alebo sledovanie kozmického smetia - úlomkov kozmických aparátov - na obežnej dráhe v okolí ISS.

​Jeden experiment sa týka vývoja zameraného na automatické zostavovanie a sebareplikáciu štruktúr. Ide o možnosť vyrábať materiály a zariadenia, ktoré by sa mohli samé opravovať pri dlhodobých letoch vo vesmíre.

Dragon na stanicu dopravil tiež 40 myší, ktoré využijú na experiment RR-6 (Rodenta Research-6). Jeho cieľom je skúmať možnosti boja s úbytkom svalovej hmoty spôsobeným dlhodobým pobytom vo vesmíre alebo inými príčinami, napríklad chorobami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy