Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Deti inšpiráciou pre dospelých. Ocenili školákov s veľkým srdcom
Zdielať na

Deti inšpiráciou pre dospelých. Ocenili školákov s veľkým srdcom

BRATISLAVA / Navštevujú len základnú školu, no už dokážu robiť naozaj veľké veci. Napríklad podať prvú pomoc, privolať záchranku, postarať sa o chorého človeka, či zachrániť život zvieraťu. Takéto deti si prišli prevziať ocenenia v rámci 17. ročníka podujatia Detský čin roka.

Podujatie Detský čin roka ukazuje, že deti môžu byť inšpiráciou aj pre dospelých. Osem detí prinieslo osem neuveriteľných príbehov. Napríklad Matej Puliš hľadal svoju stratenú päťročnú sesternicu tak intenzívne, že sám skolaboval. "Som vybehol na kopec, keď sa sestrernica stratila a keď som sa vrátil, tak som skolaboval," spomína Matej. 

Alan zbadal z lanovky uzimeného strateného chlapca a ani sekundu nezaváhal. "Nemal som ani strach,skôr som mal taký adrenalín, že mu musím rýchlo pomôcť, aby sa mu tam niečo nestalo," hovorí ocenený Alan Michálek. 

Kristínka získala ocenenie v ankete verejnosti. Namiesto pýtania si pomoci naopak sama pomáha spolužiakom. "Tie veľké veci robí každý deň tým, ako bojuje, ako nevidí a dokáže napísať, dokáže prečítať, ako pomáha spolužiakom," hovorí Kristínkina učiteľka Jana Kadášová. Anna získala ocenenie v kategórii záchranna života za pomoc mame, ktorá odpadla. "Ja som nad tým veľmi nerozmýšľaľa, musla som poskytnúť prvú pomoc," spomína Anna Bondarenko. Katka Viziová získala ocenenie za starostlivosť o chorú susedku, ktorá sa jej stala náhradnou babkou. "To, čo som pre ňu robila, som jej iba oplácala to, čo ona v živote urobila pre mňa," hovorí Katka.

Vyzbierali sa na Mikuláša

Empatický vie byť aj celý detský kolektív. Deti chceli pomôcť svojmu bývalému spolužiakovi, ktorému zomrela mama. "Zostal sám s otcom a štyrmi súrodencami. Vyzbierali sme sa im na mikulášske balíčky," hovorí žiačka triedy ocenenej za pomoc spolužiakovi Katka. Podať pomocnú ruku netreba len ľuďom, ale aj zvieratám. Ďalšia ocenená, Sofia, zachránila cudzieho psíka a poskytla mu domov. 

Organizátori zozbierali skutky detí a vydali ich v knižnej podobe. Tú potom deti čítali v 2200 školách a rozhodovali o ocenených. Zároveň sa deti učili o hodnotách cez reálne príbehy iných detí. "To je tá skrytá, ale najcennejšia časť projektu," hovorí štatutárka občianskeho združenia Detský čin roka Saša Broadhurst-Petrovická. Aj vďaka týmto príbehom chcú iným deťom ukázať, že pomoc a spolupatričnosť majú význam.

Pozrite si aj archívnu reportáž o deťoch s veľkým srdcom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy