Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Elektronické recepty na lieky by mali pacienti dostať bez poplatkov
Zdielať na

Elektronické recepty na lieky by mali pacienti dostať bez poplatkov

BRATISLAVA / Do spustenia Elektronického zdravotníckeho systému ostáva už iba mesiac. Jeho súčasťou bude aj elektronické vydávanie receptov, čím sa zruší aj 17 centový poplatok za každý vydaný recept.

Elektronické recepty si už niektorí pacienti mohli otestovať aj v praxi. Ale nie všade sú tieto predpisy bez 17-centových doplatkov a zrejme sa to nezmení ani v novom roku. Lekári, ktorí sa už dobrovoľne zapojili do národného zdravotníckeho informačného systému e-Zdravie, v minulosti známom aj ako e-Health, už začali pacientom vydávať aj recepty v papierovej forme, na ktorých pribudol čiarový kód.

Ondrej Sukeľ, prezident Slovenskej lekárnickej komory, potvrdil informáciu: "Poistenci Všeobecnej zdravotnej poisťovne neplatia 17 centov za recept, ktorý je vystavený týmto systémom."

Problém je v tom, že pacienti musia vkročiť do lekárne, ktorá s poisťovňou podpísala zmluvu. Zapojené lekárne môžu poistenci spoznať podľa špeciálnej nálepky, ktorá má byť umiestnená na viditeľných miestach mnohých lekární.

Rozdiel je aj v tom, že na každom e-recepte môže byť iba jeden predpis lieku, namiesto pôvodných dvoch. Ľudia tak za recepty musia momentálne platiť viac. Konkrétne poistenci Dôvery a Unionu. Poisťovňa Dôvera svojím pacientom ale prepláca recepty navyše. Poisťovňa Union zatiaľ systém e-Zdravie netestuje a čaká na oficiálne spustenie 1. januára 2018.

Poisťovňa Union sa k danej situácii vyjadrila: "V súčasnosti máme registrovaných 2085 lekární. Už 1312 má s nami uzavretú zmluvu o využití elektronických služieb, potrebnú na prístup do modulu e-Recept. Zvyšným sme automaticky túto zmluvu tento týždeň zasielali. Robíme všetko preto, aby sme termín 1.1.2018 dodržali."

Od nového roka vzniká lekárom povinnosť zapojiť sa do systému e-Zdravie. "K 1. januáru 2018 budú pripojené nemocnice, väčšina lekární a čo sa týka ambulantných lekárov, tak tam bude postupné nabiehanie jednotlivých lekárov do systému e-Zdravia," uviedla Soňa Valášiková, hovorkyňa Národného centra zdravotníckych informácií. V súčastnosti tak urobilo 40% lekárov, a tak väčšina z nich bude ešte aj po novom roku naďalej vydávať klasické papierové recepty. Za tie budú pacienti doplácať 17 centov za každý recept.

Hovorkyňa NCZI dodáva: "Ak budú existovať objektívne dôvody na nepripojenie sa do systému, sankcie lekárovi alebo lekárni nehrozia. Národné centrum zdravotníckych informácii bude posudzovať každého poskytovateľa zdravotnej starostlivosti individuálne."

Ak ale poskytovateľ zdravotnej starostlivosti nebude mať objektívne príčiny na nepripojenie sa do systému e-Zdravie, ministerstvo zdravotníctva mu môže uložiť pokutu do výšky 663 eur.

V lekárňach sa môžeme stretnúť aj s nedostatkom liekov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy