Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Možno napadol posledný tohtoročný sneh, hovorí meteorológ
Zdielať na

Možno napadol posledný tohtoročný sneh, hovorí meteorológ

BRATISLAVA / Kým ešte pred niekoľkými hodinami sme najmä na strednom a západnom Slovensku mali výdatné sneženie, východ na sneh ešte stále len čaká. Je dokonca možné, že v tomto roku už viac nového snehu neuvidíme.

Sneh znamená najmä pre mladších číru zimnú radosť. Nie každého dva dni snehu a ľadu potešili. "Na centrálnych príjmoch Univerzitnej nemocnice Bratislava bolo dnes do 11:00 ošetrených 32 ľudí, ktorí sa pošmykli na zľadovatelých chodníkoch a cestách. Najčastejšie si poranili zápästia, ramená, kolená, lakte a členky. V lepšom prípade šlo o pomliaždeniny a podvrtnutia, výnimkou nie sú ani úrazy hlavy a chrbtice," povedala hovorkyňa nemocnice Eva Kliská.

V hlavnom meste sa spojazdneniu ciest a čisteniu chodníkov venovali usilovné ruky aj počas noci. "Od štvrtkového večera do rána bolo v teréne 9 mechanizmov, ktoré zabezpečovali chemický posyp vozoviek," povedala hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja Lucia Forman Habancová.

V najbližších dňoch by už sneh mal len ubúdať. "Sa vyčasilo, bude nádherný víkend, priam gýčový.  V pondelok trochu posneží, poprašok, už taká mimoriadna situácia, ktorá bola v predchádzajúcich dvoch dňoch už nebude, možno už vôbec počas decembra," uviedol meteorológ Najlepšieho počasia Peter Jurčovič. 

Stále sa ale nájdu úseky chodníkov, ktoré nie sú úplne bezpečné. "DPMB zabezpečil ráno výpravu v plnom rozsahu, MHD premáva vo všetkých častiach mesta s minimálnymi meškaniami. Zamestnanci sú v teréne aj v piatok, dočisťujú všetky zastávky, ktoré má mesto v správe," informuje hovorkyňa dopravného podniku Adriana Volfová. 

Niektoré mestské časti už prešli z klasickej posypovej soli na šetrenejšie posypové materiály. "Je to spôsob, ako zabezpečiť zimnú údržbu, ale zároveň zachovať zeleň, neublížiť psíkom ani topánkam ľudí," dodáva starosta mestskej časti Bratislava Nové Mesto Rudolf Kusý.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy