Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Matovič sa po pol roku ukázal v parlamente, poslancom nadával do opíc
Zdielať na

Matovič sa po pol roku ukázal v parlamente, poslancom nadával do opíc

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Poslanci budú pokračovať v rozprave k novele zákona o zdravotnej starostlivosti na budúci týždeň. V závere rokovacieho dňa sa totiž venovali pozmeňujúcemu návrhu predsedu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽANO) Igora Matoviča, ktorý chce zmraziť platy politikov.

Plénum diskutovalo o novele zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá upravuje rôzne oblasti zdravotníctva, ako napríklad sadzbu za poistencov štátu, rieši oblasť urgentných príjmov či zavádza doplnkové ordinačné hodiny. Igor Matovič (OĽANO) rozpravu využil na to, aby predložil pozmeňujúci návrh na zmrazenie platov politikov. S podporou poslancov sa ale nestretol. 

Podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar (Most-Híd) vyhlásil, že je za novú právnu úpravu, aby sa nemuseli každý rok vystavovať nepríjemným situáciám. "Nikto mi nebude odkazovať, ako mám hlasovať," vyhlásil v reakcii na slová Igora Matoviča, ktorý povedal, že koaliční poslanci hlasujú podľa toho, čo im lídri koaličných strán nadiktujú. „Stláčate gombíčky ako cvičené opičky,“ vyhlásil Matovič.

Podľa Hrnčiara, napriek Matovičovým slovám, sú za zvýšenie platov aj všetci poslanci z klubu Obyčajných ľudí. Pavol Goga (Smer-SD) povedal, že podľa kuloárnych informácií Matovič "nahulákal" na poslancov svojho klubu za hlasovanie o skrátenom legislatívnom konaní k zmrazovaniu platov. Matoviča skritizoval aj opozičný poslanec Ondrej Dostál (SaS). Uviedol, že skrátené legislatívne konanie v situácii, keď neexistujú dôvody, ktoré preň stanovuje zákon o rokovacom poriadku národnej rady, je protizákonné. "Rovnako protizákonné však je v druhom čítaní dopĺňať do návrhu zákona nové články, ktorými sa novelizujú zákony, ktoré obsahovo nesúvisia s prerokúvaným návrhom zákona," uviedol Dostál a podotkol, že zákon o rokovacom poriadku hovorí, že „pri prerokúvaní návrhu zákona nemožno podať návrh, ktorým sa mení alebo dopĺňa iný zákon, ktorý obsahovo nesúvisí s prerokúvaným návrhom zákona.“ Boris Kollár vyhlásil, že klub Sme rodina bude za Matovičov návrh hlasovať. 

Systémové riešenie namiesto zmrazovania platov 

Téma zmrazovania platov odkrýva podľa podpredsedníčky parlamentu Lucie Ďuriš Nicholsonovej (SaS) charaktery každého z poslancov. "Na grémiu všetci s výnimkou ĽSNS vyjadrili, že zmrazovanie stratilo svoje opodstatnenie, že to bolo riešením v čase hospodárskej krízy. Na grémiu sme sa zhodli na tom, že všetci sme ochotní podporiť systémové riešenie, ktoré upraví výšku poslaneckého platu," uviedla.

Poslanci hlasovaním rozhodli, že na tejto schôdzi nebudú rokovať v skrátenom legislatívnom konaní o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov. Skrátené legislatívne konanie nepodporili ani všetci koaliční poslanci. Proti skrátenému konaniu boli aj viacerí poslanci Smeru. Zo Slovenskej národnej strany bol za skrátené legislatívne konanie len jej predseda Andrej Danko. Ostatní národniari boli proti alebo sa zdržali hlasovania. Podobne hlasovali aj poslanci za Most-Híd. Za skrátené konanie hlasoval predseda strany Béla Bugár a traja poslanci z klubu. Ostatní boli proti alebo sa zdržali hlasovania. Za skrátené konanie boli všetci prítomní poslanci Kotlebovej ĽSNS.

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker návrh Matoviča podľa informácií agentúry SITA odmietne. Poslanci Smeru už avizovali, že návrh na zmrazenie platov podajú cez návrh novely zákona o dani z príjmov.

Čo sa dialo v Národnej rade sledoval náš redaktor Dárius Haraksin.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy