Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Lekár vystrašil pacientov, že sa podávanie kubánskeho lieku pozastavuje. Zostali v šoku
Zdielať na

Lekár vystrašil pacientov, že sa podávanie kubánskeho lieku pozastavuje. Zostali v šoku

BRATISLAVA/KOŠICE / Podávanie kubánskeho lieku sa pozastavuje. Pacienti, ktorí v prešovskej nemocnici čakali na ďalšiu dávku neregistrovaného lieku, zostali v šoku. Z výsledkov doterajšej liečby diabetickej nohy sú totiž nadšení a nechcú ju prerušiť, tobôž stratiť.

Liek z Kuby určený pre pacientov s diabetickou nohou, ktorý Slovensko získalo vrámci deblokácie kubánskeho dlhu, začali našim pacientom za pomoci kubánských lekárov aplikovať v júni tohto roka. Medzi prvými pacientmi bol aj Igor z Košíc. Otvorená a veľmi bolestivá rana na jeho nohe je vďaka lieku Heberprot-P minulosťou. Stále ale chodí na kontroly a z poslednej nadšený nie je. "Lekár nám povedal, že to podávanie lieku sa pozastavuje," uviedol pacient Igor.

Zaskočený tak nezostal len on, ale aj iní pacienti,ktorých liečba len prebieha. "Mne to fakt veľmi pomohlo a bolo by zlé, ak by to skončilo," dodal.

Obavy pacientov ale nie sú na mieste. Ministerstvo informáciu o pozastavení liečby dnes vyvrátilo. "Nie, nie je to pravda. Liečba prebieha kontinuálne vo všetkých troch univerzitných nemocniciach. Čo sa týka Prešova, došlo k infomačnému nedorozumeniu," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Podľa zdrojov televízie JOJ z ministerstva zdravotníctva, keďže Heberprot-P je je liekom bez európskej registrácie, jeho podávanie pacientom je presne dátumom ohraničené. V tomto prípade teda išlo o predĺženie na nové obdobie. Administratívny úkon, čo sa udialo v priebehu 24 hodín. Pacientov tým zaťažovať vraj ani nemuseli.

"Od mája 2017 do dnes bolo odkonzultovaných viac ako 100 pacientov vo všetkých centrách. Tridsaťtri pacientov plne zahojených, pätnásť je v aktívnej ambulantnej liečbe s s pokračujúcou aplikáciou lieku Heberprot-P. Ďalších 24 pacientov, ktorý splnili indikačné kritéria už pripravení na začatie liečby," dodala Eliášová.

Kubánsky liek sa pri testovaní osvedčil. Pacienti si ho nevedia vynachváliť.

Najčítanejšie správy