Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Rekordne nízkym cenám je koniec. Za energie si opäť priplatíme
Zdielať na

Rekordne nízkym cenám je koniec. Za energie si opäť priplatíme

BRATISLAVA / Po rokoch rekordne nízkych cien sa musíme pripraviť na zdražovanie energií. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví oznámil, že za elektrinu a plyn si budeme musieť od nového roka priplatiť. Napriek tomu, že nejde o výrazný rast, na faktúry za energie pre domácnosti sa bude pozerať o čosi horšie ako doteraz.

Rekordne nízkym cenám je očividne koniec a situácia sa začína obracať. Za všetko vraj môže trh, ktorý sa prebral z dlhého spánku a začal tlačiť ceny energií nahor.

Najviac v tomto roku stúpla cena komodity pri elektrine o bezmála 18 percent, čo sa jednoducho muselo premietnuť do koncových cien. "Vo finále ide o šesť percent a Úrad pre reguláciu sieťových odvetví zvyšuje cenu o 2,7 percenta, takže otázka je, kde sa stratili tie tri percentá," uviedol Jozef Badida, analytik portálu Energie pre vás. 

Práve faktúry za elektrinu by sme tak mali pocítiť na našich peňaženkách najviac. "Pri elektrine by mala spotreba rásť," povedal Badida. Priplatiť si budeme musieť aj za plyn, aj keď iba nepatrne. "Tu požiadali o nárast koncovej ceny plynu len štyri subjekty. Slovenský plynárenský priemysel nepožiadal a tvorí až 70 percent," povedal predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Ľubomír Jahnátek.

Naoko zdražie aj teplo, no vďaka inováciám a zatepľovaniu na ňom ušetríme. "Mali by klesnúť náklady na domácnosť o 8,52 eura, teda o 71 centov mesačne," tvrdí Jahnátek. Takmer bezo zmien zostanú náklady na vodu a odvod kanalizácie. Drobné zdražovanie cien energií by sa mohlo odraziť na inflácii. "Tým, že sa majú na najbližšie obdobie obrátiť k rastu, inflácia pôjde výraznejšie hore," uviedol ekonomický analytik VÚB banky Andrej Arady. Naďalej preto platí, že najlacnejšia energia je tá, ktorú usporíme, pretože nás nestojí vôbec nič. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy