Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Rozsudok v kauze BMG a Horizont opäť nebude. Súdy sa ťahajú už 15 rokov
Zdielať na

Rozsudok v kauze BMG a Horizont opäť nebude. Súdy sa ťahajú už 15 rokov

BRATISLAVA / Konečný verdikt v kauze vytunelovaných nebankoviek BMG a Horizont je naďalej v nedohľadne. Stredajšie verejné zasadnutie na Najvyššom súde opäť odročili. Kauza sa pritom ťahá už 15 rokov a poznačili ju mnohé súdne prieťahy.

Už takmer dva roky leží kauza nabankoviek BMG a Horizont na Najvyššom súde. Najprv tento spis nebol prioritou, tentoraz sú problémom PNky. V lete sa pre chorobu ospravedlnila členka senátu, tentoraz obhajca Jozefa Majského. "Bola doručená PN od obhajcu, ktorému sa zhoršil zdravotný stav," uviedol hovorca a štátny radca Najvyššieho súdu Boris Urbančík. 

Aby sa to neopakovalo, Najvyšší súd pridelí Jozefovi Majskému náhradného obhajcu. Dozorujúci prokurátor sa ale obáva, že sa bude opakovať trend z pojednávaní na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku, kde sa proces ťahal celé roky. "Obžalovaní a ich obhajcovia sa pravidelne niekoľko hodín pred termínom pojednávaní ospravedlňovali pre údajné choroby," povedal Ján Šanta, prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.

Odborníčka na trestné právo navyše dodáva, že kauza sa vlečie tak dlho, že verejnosť už o nej stráca prehľad. Prvý rozudok v kauze pritom padol ešte v roku 2007. Najvyšší súd ho tomu špecializovanému vrátil, aby doplnil dokazovanie. Ďalší verdikt padol na jeseň 2015. Jozef Majský, David Brtva a Patrik Pachinger boli napokon odsúdení za podvod. Prví dvaja dostali po deväť rokov, Pachinger sedem. Podľa súdu si od nebankoviek BMG a Horizont falošnými pohľadávkami vymáhali spolu 15 miliónov eur, čo spoločnosti v konečnom dôsledku priviedlo ku krachu a o svoje úspory prišli desaťtisíce ľudí.

Reálne si tresty vo väzení odsedeli len pôvodní majitelia spoločností Vladimír Fruni a Marián Šebeščák. Obaja sú už po smrti a na sklonku života boli na mizine. Vlani po dlhých rokoch na úteku chytili tretieho majiteľa Františka Matíka. Šiel rovno do väzenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy