Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Barcelonská bazilika v Tatrách v ľadovom prevedení
Zdielať na

Barcelonská bazilika v Tatrách v ľadovom prevedení

VYSOKÉ TATRY / Na Hrebienku vo Vysokých Tatrách stavajú zmenšenú kópiu veľkolepej barcelónskej baziliky. Tá tatranská ale bude celá z ľadu, ktorý priviezlo niekoľko kamiónov zo štyroch krajín. V ľadovej kupole bude najbližšie dva týždne pracovať 15 sochárov. Veľkolepý tatranský dóm oficiálne otvoria 8. decembra.

Týmto sa v Tatrách inšpirovali. Rímskokatolíckou bazilikou v Barcelone.Volá sa Sagrada Familia. Jej zmenšenou verziou sa budú už onedlho pýšiť na Hrebienku. "Ideme do výšky deväť a pol metra, takže toto je výzva pre nás, lebo nie sú tu iba sochári ale aj horolezci, proste ľudia vyškolený na výškove práce," vraví vedúci sochár Adam Bakoš. 

V Tatrách dnes bolo vonku nádherne a slnečno, na Hrebienku neuveriteľných takmer 10 stupňov. V ľadovej kupole o dvadsať stupňov menej. Sochári sa tak pri práci určite nezapotia. "No zatiaľ to robíme takto osobitne všetko a postupne sa to bude všetko na seba spájať," vysvetľuje sochár zo susedného Poľska Valek Rigotski. Na výstavbu spotrebujú 190 ton ľadu a 1490 blokov. 

Ale nebude to úplne verná kópia španielskej baziliky. Trošku ju sochári poslovenčia. "My tých svätcov nahradíme kamziíkmi, medveďmi, bobrami, proste bude to také tatranské," dodáva Bakoš. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy