Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vedenie Banskobystrického kraja rozpredalo starú techniku pod cenu. Lunterovi sa to zdá podozrivé
Zdielať na

Vedenie Banskobystrického kraja rozpredalo starú techniku pod cenu. Lunterovi sa to zdá podozrivé

BANSKÁ BYSTRICA / Vedenie Banskobystrického samosprávneho kraja malo rozpredať starý majetok regionálnej správy ciest pod cenu.

Za 103 kusov vyradenej techniky, dostal kraj presne jedno euro, o nič viac, ani menej. Novozvolený župan, Ján Lunter, chce túto zmluvu prekonzultovať s právnikmi. Jeho tímu to príde až priveľmi podozrivé.

Podľa poslanca zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja, Stanislava Horníka, je to grobiánske a papalášske správanie. Prebytočný majetok totiž predali za symbolické jedno euro. Podľa Horníka, časť z vyradenej techniky sa mohla ponúknuť rôznym organizáciám.
Úrad BBSK pod vedením Mariána Kotlebu sa bráni tým, že prebytočný majetok bol schválený na likvidáciu poslancami kraja ešte v auguste a ide o stroje, ktoré nemajú ďalšie využitie.

"Tieto obvinenia sú nezmysli a svedčia akurát tak o tom, že pán Lunter a jeho kolektív, nemajú žiadnu predstavu o veciach, o ktorých rozprávajú," povedal Milan Uhrík, poslanec ĽSNS. "Náklady na ekologickú likvidáciu boli vyššie, ako šrotová cena," dodal.

Lunter si však stojí za svojim: "Vnímam to ako porušenie daňových predpisov. Dáme to pozrieť právnikom, že ako ďalej." Podľa úradu je však odpredaj majetku za jedno euro v poriadku. Na likvidáciu strojov oslovili viacero firiem, ktoré za to žiadali peniaze.

Úrad pre verejné obstarávanie navyše našiel porušenie zákona pri oprave ciest. Kotlebov úrad pochybil pri obstarávaní firiem na tieto opravy. Išlo o zákazky za takmer deväť miliónov eur. Poslanec mestského zastupiteľstva, Matej Bučko, sa vyjadril, že úrad pre verejné obstarávanie môže v tomto konaní vyčísliť pokutu vo výške päť percent.

Novozvolený župan však ešte neprevzal ani úrad. Podľa zákona sa tak má stať do 30 dní od volieb, no doteraz nebol stanovený presný dátum ustanovujúceho zastupiteľstva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy