Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Od víťazného novembra uplynulo 28 rokov. Slovenské osobnosti vyšli do ulíc
Zdielať na

Od víťazného novembra uplynulo 28 rokov. Slovenské osobnosti vyšli do ulíc

BRATISLAVA / Režim, ktorý zavraždil stovky ľudí a poslal za mreže viac ako 200 000 svojich vlastných občanov, padol pred 28 rokmi. Štátna polícia vtedy brutálne zakročila proti mierumilovnej demonštrácii a ľudia na mnohých miestach vtedajšieho Československa vyšli do ulíc.

V novembri 1989 vyšli do ulíc státisíce občanov vtedajšieho Československa a ukončili vládu jedinej komunistickej strany. "Odkaz novembra je slušnosť, tolerancia a demokracia, k tomuto sa musíme stále vracať. Teraz som počul najnovší prieskum verejnej mienky, že už 56 percent obyvateľov Slovenska vidí november 1989 pozitívne. To bolo naše poslanie," uviedol bývalý politik František Mikloško. 

Aj keď po 1989 nevznikol ideálny svet, priniesol mnohé veci, o ktorých sme dovtedy ako občania mohli len snívať. "Sloboda slova je to najúžasnejšíe, čo sme mohli získať, aj keď sme všeličo nie stratili, ale pokazili," povedala humoristka Oľga Feldeková. 

Novembrové udalosti si v centre Bratislavy pripomenula aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. "K ideálu máme ďaleko, ale máme obrovský priestor sa k tomu ideálu blížiť, pretože máme slobodu," uviedla. O čo by sme teda prišli, ak by sa november 1989 nestal? "Neboli by slobodné voľby, nemali by sme tu za to obdobie 12 vlád a sedem predsedov vlád," uviedol Milan Kňažko. 

Udavačstvo a kruté výsluchy tajnej polície, strata zamestnania či nemožnosť študovania a cestovania pre problémové osoby - to všetko je od novembra minulosťou. "To dnešní mladí ľudia vôbec nepoznajú, to je skvelé, ale možno o to viac sú zraniteľní a ľahko podľahnú ideológiám, ktoré si dajú za cieľ zaviesť šmahom ruky poriadok, ale v skutočnosti nás oberú o slobodu," doplnila ministerka spravodlivosti. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy