Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nenoste si rastliny z dovolenky. Môžu spôsobiť obrovské škody
Zdielať na

Nenoste si rastliny z dovolenky. Môžu spôsobiť obrovské škody

BRATISLAVA / Európska únia zavádza ochranu pred nebezpečnými rastlinami hlavne preto, aby zabránila zavlečeniu a rozšíreniu organizmov, škodlivých pre naše rastliny. Pred piatimi rokmi bol takto na Slovensko zavlečený škodca, ktorý ohrozil pestovanie jedlých gaštanov. Dnes hovorí Európa o inej zavlečenej hrozbe.

V slovenských laboratóriách zachytávajú možných škodcov, ktorí by sa mohli dostať na Slovensko prostredníctvom dovozu rastlín z iných krajín: "To sú škodcovia, ktorí sa nachádzajú prirodzene povedzme na inom kontinente, kde si tá príroda vie s týmto poradiť. Ale my, keď zavlečieme sem nejaký organizmus, na ktorý nie sme pripravení, tak môže spôsobiť obrovské škody," vysvetľuje Michal Feik, hovorca Ministerstva pôdohospodárstva SR.

Práve v týchto laboratoriách iba v marci tohoto roku zachytili baktériu, pre ktorú museli na juhu Európy likvidovať stovky olivovníkov. Slovenské úrady oznámili, že bolo u nás predaných 11 zrejme infikovaných kusov okrasných rastlín. Do Európy sa tento škodca dostal na kávovníku a na Slovensko prišiel vrámci okrasných rastlín. Naše úrady zakročili rýchlo a baktéria, ktorá útočí a dokáže v krátkom čase zlikvidovať aj vinič, bylinky či ovocné stromy, nespôsobila žiadnu škodu. Aj pre takéto prípady únia sprísnila podmienky: "V praxi to bude znamenať, že budeme mať prísnejšie pravidlá na dovoz rastlín, ktoré môžu obsahovať takéto škodlivé organizmy," hovorí Michal Feik. 

Už v minulosti sa riešila nákaza jedlých gaštanov, alebo cudzokrajné húsenice, ktoré doslova likvidovali celé kríky známe ako buxus či krušpán. "Pred siedmymi rokmi sa sem k nám do Európy dostala importom rastlín z Ázie. A táto vijačka krušpánová dokáže zožrať krík na kostrnku," upozorňuje pred nebezpečnými škodcami záhradný architekt Martin Čurda.

Aj preto fytoinšpektori varujú - ak si chcete doviezť rastlinu zo zahraničia, riadne si ju kúpte.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy