Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Aj s rakovinou môžete počať dieťa. Onkológovia chystajú brožúru
Zdielať na

Aj s rakovinou môžete počať dieťa. Onkológovia chystajú brožúru

BRATISLAVA / Onkologickí pacienti často prichádzajú o plodnosť v dôsledku náročnej liečby. Lekári to chcú zmeniť, minimálne aspoň u tých, u ktorých to možné je. Najjednoduchším riešením je ešte pred nástupom na liečbu si svoje vajíčka či spermie nechať zmraziť. V týchto dňoch sa k tomu pripravuje akýsi informačný štandard pre lekárov aj pacientov.

Pri stanovení diagnózy rakovina sa pacientom rúca svet ovládne ich strach a to či budú po chemoterapii či rádioterapii schopný splodiť dieťa nie je prvoradé. Prax ale ukazuje, že je to chyba.

"Áno pri veľmi veľa diagnózach pacienti na 100 percent strácajú plodnosť. pri iných diagnózach je to miernejšie," povedal onkológ Ľuboš Drgoňa.
"My sme robili prieskum medzi onkologickými pacientmi a až 50 percent povedalo, že ich nikto o tom neinformoval," informuje prezidentka LYMFOMA Miroslava Fövényes.

Onkológovia priznávajú, že majú rezervy, vytvorenie informačnej brožúry je teda výborným štartom. Na jej vytvorení budú spolupracovať odborníci z národného onkologického ústavu s odborníkmi z univerzitnej nemocnice na reprodukčnú medicínu. "Vytvoríme brožúru kde budú popísané možnosti aj celkový postup," dodáva Fövényes. V prípade muža je to jednoduché. u žien už o čosi zložitejšie.

"Mužovi sa odoberú spermie a zmrazia. U žien to vieme urobiť tiež samozrejme náročnejším spôsobom. Pri onkologických diagnózach je zmrazovanie vo veľkej miere hradené zo zdravotného poistenia," vysvetľuje hlavný odborník MZ pre reprodukčnú medicínu Martin Petrenko. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy