Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Predpoveď na víkend. Pripravte sa na zimu a dážď
Zdielať na

Predpoveď na víkend. Pripravte sa na zimu a dážď

BRATISLAVA / V sobotu je v kalendári Martina a ten by mal u nás chodiť na bielom koni. Ten aj príde, ale v nížinách ho nečakajme.

Zobudili sme sa do dňa, ktorý bude v počasí ovplyvňovať prehlbujúca sa tlaková níž nad Škandináviou. V noci popršalo, na severe aj posnežilo.

"Sobota bude s premenlivou oblačnosťou, zrána a dopoludnia najmä vo východnej časti krajiny hmlisté alebo zamračené nízkou oblačnosťou. Stále musíme počítať so zrážkami, od asi 800 m snehovými. Denná teplota dosiahne od 6 do 11°C, ale na Kysuciach, Orave, Liptove, Horehroní a Spiši bude chladnejšie, okolo 4°C. Bude veterno, vietor od západu až severozápadu do 30 a na západe v nárazoch okolo 50 km/h," informuje meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová. 

Nedeľa bude pokračovať pod vplyvom tlakovej níže a studeného frontálneho rozhrania v strednej Európe. Zároveň sa bude nad Alpami prehlbovať tlaková níž. Znamená to, že bud eoblačno až zamračené, na mnohých miestach bude pršať, alebo sa sa objaví občasný dážď. Počas dňa v dôsledku natekania studeného vzduchu k nám bude postupne klesať hranica sneženia. V západnej časti bude snežiť od asi 600 m, vo východnej časti to bude vyššie, okolo 800-900 m. Denná teplota bude od 5 do 10 °C, na severe bude chladnejšie, okolo 3°C. Naďalej veterno.

Ak sa chystáte na hory, buďte v strehu! Bude snežiť, ale bude aj fúkať. Na horách počítajte s búrlivým vetrom až víchricou. Vo výške 1500 m bude mrznúť. Okolo poludnia bude aj v sobotu a aj v nedeľu teplota od -7 do -3°C.

Aj na začiatku budúceho týždňa počítajte s chladnejším počasím a so snehovými prehánkami od výšky asi 500 m. Denná teplota bude od 1 do 8°C.

Výstrahy SHMÚ

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu prvého stupňa pred silným vetrom v Banskobystrickom, Prešovskom a Žilinskom kraji. Informuje o tom na svojej oficiálnej internetovej stránke s tým, že výstraha platí pre okresy Banská Bystrica, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Tvrdošín, Brezno a Poprad. V polohách nad pásmom lesa sa tu miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu.

Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy