Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Za nedostatok vajec v regáloch môže Holandsko
Zdielať na

Za nedostatok vajec v regáloch môže Holandsko

BRATISLAVA / Zohnať čerstvé vajíčka je v niektorých obchodoch naozaj vážny problém. A ak ich majú, rátajte s tým, že zaplatíte viac. Ceny by dokonca ešte mali stúpať.

Na konci novembra môžu byť až dvakrát vyššie, ako boli pred niekoľkými týždňami. Fipronilová kauza, po ktorej muselo Holandsko, jeden z najväčších exportérov vajec v Európe, utratiť niekoľko tisíc nosníc, spôsobila obrovský výpadok vajíčok na Európskom trhu.

A hoci sa Slovensko dlho chváli tým, že sme v produkcii vajec sebestačný, realita je taká, že na pultoch chýba minimálne 30 percent objemu vajec. Slovenské vajcia nám totiž podľa ministerstva pôdohospodárstva neboli dosť dobré. No a teraz ich hydinári musia vyvážať do zahraničia. "Umiestnili iba 75 percent produkcie, ostatné museli vyvážať. Takže dnes tie reťazce, ktoré uprednostňovali vajcia zo zahraničia, ich nemajú, lebo sa nedovážajú, ale my si musíme plniť záväzky," povedal tlačový tajomník ÚHS Ľubomír Urban.

Problém s dostupnosťou vajec Slováci vnímajú už niekoľko týždňov. Výpadok je o to väčší, že niektorí ľudia sa zo strachu z nedostatku predzásobujú - ako to bolo pri masle. Ale nepomáhajú nám ani reštauračné zariadenia. Tie, ktoré mali zmluvy na vajcia zo zahraničia, odrazu nedostávajú dodávky, a tak chodia nakupovať do hypermarketov a vajíčka odtiaľ berú vo veľkom. S dodávkami sa na nás v úvodzovkách vykašľali aj bratia Česi, či Poliaci, ktorí takisto patria k vajíčkovým veľmociam.

Tým sa totiž viac ako dodržiavanie zmluvných záväzkov momentálne asi oplatí posielať vajíčka do bohatších krajín. "Sme zachytili, že z Česka vyvážajú do Nemecka, kde sú vyššie ceny, dokonca aj Poľsko má v niektorých regiónoch problémy s dostatkom vajec," hovorí Urban.  Naši hydinári, aj Slovenská poľnohospodárska a potravinová komora však tvrdia, že ani jedno vajíčko naviac, ktoré vyprodukujú, nepredávajú za hranice za lepšiu cenu, ale snažia sa ich dopĺňať práve do slovenských obchodov. Či ich však bude dosť aj pred Vianocami, je otázne. S nedostatkom vajec bude Európa bojovať ešte niekoľko mesiacov. "Najmä cena by mala kulminovať v novembri. Možno o 100 percent to pôjde hore," dodáva tajomník. 

V Európe sú teda v súčasnosti vajcia nad zlato. Dostane ich ten, kto zaplatí viac. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy