Jasno
21°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Mestá sa pripravujú na Dušičky. V Stropkove zaviedli virtuálny cintorín
Zdielať na

Mestá sa pripravujú na Dušičky. V Stropkove zaviedli virtuálny cintorín

Ilustračné zábery

STROPKOV / Mesto zaviedlo na svojich cintorínoch novinku. Ľudia sa po nich môžu prejsť aj virtuálne. V rámci digitalizácie pietnych miest boli všetky jestvujúce hroby zamerané, nasnímané a následne zahrnuté do podrobných máp troch tunajších cintorínov – starého, nového a cintorína pri Dome nádeje. Mapa je viac jazyčná a dokonca má aj jednu originálnu službu.

Údaje o vyše 3 100 hrobových miestach sa vďaka digitálnej mape dajú nájsť online. Novinka má, podľa vedúceho stredísk mestského podniku Služba Dušana Lukáča, pomôcť ľahšie nájsť hrob príbuzného alebo známeho, ktorý by ľudia chceli navštíviť.

"Hlavne pre príležitostných návštevníkov v období sviatkov je to najmä na väčších cintorínoch problém. Takáto informácia sa už ale dnes dá pohodlne a rýchlo nájsť aj z domu cez internet návštevou virtuálneho cintorína,“ priblížil jeden z hlavných cieľov projektu. Na portáli môžu záujemcovia nájsť zosnulých podľa mena a priezviska, prípadne čísla hrobu, pozrieť si polohu hrobov na digitálnej mape cintorína, takisto fotografie náhrobkov.

Vo viacerých jazykoch

K dispozícii sú údaje o dátumoch narodenia, úmrtia a pochovaní zomrelých, údaje o ich menách a priezviskách, prípadne o platbách a uzavretých zmluvách. Portál je okrem slovenčiny aj v češtine, angličtine, nemčine a maďarčine. "Návštevníci portálu majú možnosť využiť aj ďalšiu originálnu službu. Na virtuálnom cintoríne môžu položiť na 24 hodín veniec, kyticu a zapáliť sviečku alebo kahan s možnosťou zanechať pri každom hrobe krátky odkaz s menom, textom a dátumom návštevy. Aspoň takouto sprostredkovanou formou si môžu návštevníci na diaľku uctiť svojich blízkych,“ dodal Lukáč s tým, že čoskoro v Stropkove pribudnú aj prehľadné mapy jednotlivých cintorínov osadené pri ich vstupoch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy