Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Len donedávna zo školy utekali. Vďaka mladým učiteľom je teraz všetko inak
Zdielať na

Len donedávna zo školy utekali. Vďaka mladým učiteľom je teraz všetko inak

PLAVECKÝ ŠTVRTOK / Základnú školu v Plaveckom Štvrtku na Záhorí navštevujú iba deti rómskej národnosti. Pred niekoľkými rokmi žiaci školy doslova utekali z vyučovania. Teraz je však všetko inak - tešia sa na školu a dosahujú aj lepšie výsledky. Za všetkým sú dvaja mladí učitelia, ktorí k nim prišli hneď po absolvovaní vysokej školy.

Dvaja mladí učitelia zo stredného Slovenska sa rozhodli pracovať v základnej škole v Plaveckom Štvrtku. Dva dni predtým ako mal ísť Michal na pohovor, škola vyhodila inzerát, že hľadá aj špeciálneho pedagóga. Vladimíra neváhala a chopila sa príležitosti. Chcela totiž ostať s Michalom, keďže sú v súkromnom živote partneri. 

Ide o školu, ktorú navštevujú iba deti rómskeho pôvodu, niektorí učitelia sa preto tejto škole vyhýbajú. Títo mladí pedagógovia berú túto prácu ako svoje poslanie. "Keďže ja sám mám rómsky pôvod, viem v akých podmienkach tie deti dennodenne žijú, touto cestou by som im chcel pomôcť posunúť sa vpred a zažiť pocit úspechu a víťazstva v športe," hovorí učiteľ Michal. 

Triednej učiteľke Vladimíre sa v tejto škole veľmi páči lebo všetci pedagógovia majú rovnaký cieľ. "Tu nepoznáme nechcem, toto nebudem robiť a toto nemá zmysel , ale skúsme na to prísť ako motivovať tieto deti ako ich niečo naučiť," dodáva Vladimíra. A deti to cítia. "Najviac sa mi páči, že máme dobrého učiteľa a že nás veľmi chápe." Popri hre sa ale naučia aj určitým hodnotám. Rešpektovanie druhých, ohľaduplnosť, ale aj osvojenie si základných hygienických návykov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy