Jasno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Zima príde skôr ako zvyčajne, pripravte sa na sneh a vietor
Zdielať na

Zima príde skôr ako zvyčajne, pripravte sa na sneh a vietor

BRATISLAVA / Štvrtok bol na mnohých miestach slnečný a aj jesenne teplý. Situácia sa ale v nasledujúcich hodinách bude meniť.

V piatok začne naše počasie ovplyvňovať studený front, ktorý už v noci začne postupovať našim územím na juhovýchod. Piatok bude preto oblačný až zamračený, na mnohých miestach bude pršať, alebo sa objavia prehánky. Hranica sneženia v priebehu dňa poklesne na asi 1 300 metrov. Denná teplota dosiahne od 9 do 14°C, ale na severe a Spiši bude chladnejšie, okolo 7°C. Bude silno veterno! Viať bude severozápadný vietor do 30, v nárazoch okolo 70 km/h.

"Víkendové dni prinesú postupné ochladenie, zaveje k nám chladný morský vzduch, a pretože prúdenie bude veľmi silné, počítať musíme aj so silným vetrom. V sobotu pri premenlivej veľkej oblačnosti počítajte na severe od asi 800 m so snežením. Cez deň teplomer ukáže 4 až 8°C na severe, zvyšok krajiny bude mať od 8 do 13°C. V nárazoch vietor od severu bude mať do 60 km/h, ale na horách, turisti, pozor na búrlivý vietor," opisuje meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Janošová.

Nedeľa prinesie ďalšiu dávku studeného vzduchu, hranica sneženia v nedeľu večer poklesne na asi 700 m , ale na severe to bude iba okolo 400 m. Denná teplota dosiahne od 3°C na severe po 12°C na juhu a naďalej silno veterno, na horách až víchrica.

"Zaujímavá situácia nastane v noci z nedele na pondelok. Pretože sa očakáva sneženie, na návetriach môže do pondelkového rána podľa výstupov z dnešných predpovedných modelov spadnúť až do 5-8 cm snehu. Ide najmä o Kysuce, Oravu, Liptov, Turiec. Pretože bude aj fúkať, budú sa vytvárať snehové jazyky a záveje. Sneženie sa v pondelok ráno môže prechodne objaviť aj v nížinách západného Slovenska. Vyzerá to tak, že zima už má nohu vo dverách," dodáva meteorologička. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy