Oblačno
17°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
FOTO: Zlatý kočiar aj krematórium. Veľkolepý pohreb kráľa za 90 miliónov
Zdielať na

FOTO: Zlatý kočiar aj krematórium. Veľkolepý pohreb kráľa za 90 miliónov

BANGKOK / Viac ako 200 000 smútiacich ľudí sa v Bangkoku zhromaždilo na trase, kadiaľ prechádzal pohrebný sprievod thajského kráľa, ktorého dnes spopolnia. Kráľ zomrel vlani v októbri vo veku 88 rokov. Špeciálne pre tento účel postavili 50 metrov vysoké kráľovské kremátorium. Na pohreb bolo vyčlenených až 90 miliónov dolárov. Po smrti kráľa bol vyhlásený rok smútku, ktorý trval až doteraz.

Veľkolepý pohreb

​Pohrebný ceremoniál, ktorý trvá päť dní, začal v utorok. Vyvrcholením je práve dnešný obrad spopolnenia v zlatom krematóriu pred kráľovským palácom v thajskej metropole. Očakáva sa účasť štvrť milióna ľudí, vrátane predstaviteľov štyroch desiatok krajín. Podľa zahraničných médií ťahalo niekoľkotonový zlatý kočiar s telom zosnulého panovníka až 200 vojakov.

Na hlavnom námestí vyrástol kvôli dnešnému pohrebnému sprievodu 50 metrové zlaté kráľovské krematórium. Na iných miestach v thajskom hlavnom meste a v celej krajine bolo postavených 85 malých replík kráľovského krematória a viac ako 870 pavilónov, aby mohli prejaviť rešpekt aj ostatní obyvatelia krajiny.

Ročný smútok

Obrad začal príchodom kráľovho syna a nasledovníka. Nový kráľ Mahá Vatčirálongkón vystúpil z vozidla Rolls-Royce v dôstojníckej uniforme, aby podľa tradície ako nový kráľ viedol obrad. Budhistickí mnísi začali s modlitbami.

Thajsko po smrti kráľa držalo rok oficiálne smútok. Kráľ počas svojho sedemdesiatročného vládnutia, ktoré sprevádzali politické otrasy, ale aj prudký rozvoj tejto juhoázijskej krajiny, predstavoval pilier stability. 

Státisíce ľudí a slzy

Ceremoniál je kombináciou budhistických náboženských obradov a rituálov hinduistických brahmanov. Okolo starého mesta sa už pred niekoľkými dňami začali tvoriť dlhé rady ľudí odetých do čiernej, ktorí čakajú na otvorenie vstupu do priestorov, kde sa koná dnešný obrad. Niektorí priniesli tiež obrazy zosnulého panovníka. Fotky z námestia zobrazujú plačúcich ľudí.

Na mieste kráľovského pohrebného obradu bolo vztýčených osem veží, ktoré symbolizujú osem hôr, ktoré sú podľa thajského náboženského systému vrcholy univerza. Stavba tohto komplexu trvala rok.

Veľká popularita

Telo zosnulého panovníka sem previezli z paláca. Hranicu, zdobenú kvetmi zo siedmich druhov santalových stromov, vďaka ktorej sa má panovníkova duša dostať do neba, zapáli jeho syn.

Pchúmipchón Adundét sa tešil nesmiernej úcte a obľube. U politikov mal značnú autoritu, hoci nemal prakticky žiadnu politickú moc. V Thajsku sa počas jeho panovania vystriedalo 26 vlád. Podľa agentúry AFP je veľmi ťažké odhadovať popularitu monarchie, ktorú chránia veľmi prísne zákony o urážke majestátu. Napriek tomu pre mnoho trúchliacich stelesňoval zosnulý kráľ otca národa - a jeho narodeniny sa tiež oslavovali ako sviatok otcov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy