Polojasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Richter: Opatrovateľky chcú 750 eur? Je to nereálne
Zdielať na

Richter: Opatrovateľky chcú 750 eur? Je to nereálne

BRATISLAVA / Na požiadavku opatrovateliek, ktoré žiadajú vyšší plat a viac by tak za prácou do Rakúska necestovali, prišla z ministerstva práce rýchla odozva. Ich platy porastú. Netýka sa to ale všetkých. Medzi poskytovaním domácej starostlivosti a starostlivosti v zariadeniach sociálnych služieb sú rozdiely.

V pondelok prijal opatrovateľky prezident. Založili totiž občianske združenie s cieľom zabojovať za návrat kvalifikovaných slovenských opatrovateliek zo zahraničia opäť na Slovensko. Prezident pritom nešetril kritikou na adresu fungovania sociálneho systému.

"Slovensko nie je sociálny štát, nie je schopný zabezpečiť pomoc tým, ktorí to potrebujú," povedal prezident Andrej Kiska. S odstupom nie 24 hodín reagoval na kritiku hlavy štátu minister práce Ján Richter.

"Prezidentovi sa ľahko kritizuje keď nemá kompetencie. My sa snažíme byť sociálnym štátom. A pýtam sa ho, prečo niekoho na stretnutie s opatrovateľkami neprizval. Tomuto zas nerozumiem ja," povedal Richter. 

​Opatrovateľky ale pritom kompetenčne vraj pod ministerstvo práce ani nespadajú. "Je dôležité povedať, že opatrovateľky spadajú pod mestá a obce, samosprávy rozhodujú o prerozdeľovaní," vysvetľuje Braňo Ondruš štátny tajomník ministerstva PSVaR. V súčasnosti ale tok financií do miest a obcí určený pre opatrovateľky poskytujúce domácu starostlivosť tečie z európskeho sociálneho fondu a to v objeme 30 miliónov a od budúceho roka to bude až 50 miliónov eur.

"To prerozdelenie je nasledovné. Cez nás sa získa objem financií a ten ide do miest a obcí. A presne sa definuje, že plat opatrovateľky je vo výške minimálnej mzdy," opisuje Ondruš. Aj podľa podpredsedu ZMOS je medzi opatrovateľkou poskytujúcou starostlivosť v domácom prostredí a v domove sociálnych služieb legislatívny rozdiel. A ten im v súčasnosti pri navyšovaní pre všetky rovnako bráni.

"Zabojujeme. Minimálne 750 eur chceme," povedali v pondelok opatrovateľky. To je ale podľa ministra práce nereálne. "To je nereálne. Aj ja ako minister som nespokojný s platom. Aj vy ako redaktor. Nemôžeme sa porovnávať s Rakúskom. Treba prijať ekonomickú situáciu a vychádzať z priemerného platu u nás," vysvetlil Richter. 

Čo sa týka ale opatrovateliek pracujúcich v zariadeniach poskytujúcich sociálne služby, tie si polepšia už čoskoro. "Pripravujeme novelu podľa ktorej navýšime objem financií na sociálne služby a zaviažeme mestá a obce, aby nimi pokrývali len platy zamestnancov týchto zariadení," hovorí Ondruš. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy