Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Polgári, odsúdený na doživotie za leopoldovský masaker, žiadal o podmienečné prepustenie
Zdielať na

Polgári, odsúdený na doživotie za leopoldovský masaker, žiadal o podmienečné prepustenie

TRENČÍN / Na okresnom súde v Trenčíne v utorok rozhodovali o žiadosti Tibora Polgáriho o podmienečné prepustenie na slobodu.

Polgári sedí za mrežami od roku 1984 za lúpež a vydieranie. V roku 1991 bol hlavným aktérom leopoldovskej masakry, pri ktorej zomrelo päť dozorcov. Polgári si odpykáva doživotný trest. Na slobodu chce ísť aj jeho komplic Miloš Uriga.

Podla zamestnancov väznice sa ale Polgári nespráva ako vzorný väzeň. Od roku 1999 ma podľa záznamov na svojom konte až 38 disciplinárnych trestov a iba jedinú pochvalu. Podľa svedkov ide o prchkého väzňa. Polgári sa bránil slovami, že všetkým v Ilavskej väznici leží v žalúdku. "Keby niekomu z vás povedali, že čo sa tam kúpeš ty cigán čierny? Prosím vás, ako som mal potom na takéto podobné charakteristiky k mojej osobe reagovať? Zo strany personálu. A potom som agresívny?!“

Svoje konanie ale podľa jeho obhajcu ľutuje a verí, že to bude zohľadnené pri rozhodovaní. Polgári i jeho niekdajší komplic Uriga zatiaľ zostávajú vo väzbe. Sudca obe pojednávania odročil.

Masaker

Sedem väzňov sa odhodlalo na krvavý útek, ku ktorému došlo 23. novembra 1991. Akciu plánovali necelé dva mesiace. Skupinu viedol Tibor Polgári, ktorý ako prvý zaútočil spolu s Milošom Urigom na dozorcu svojho oddielu. Dozorca František Sloboda dostal sedem rán nožom do hrudníka. Jeho uniformu si potom obliekol Polgári.

V kancelárii potom štyroch dozorcov brutálne zbili, spútali a vyzliekli. V uniformách sa potom väzni ozbrojení samopalmi dostali až k bráne. Štyroch strážcov chladnokrvne zabili, dvoch ťažko zranili. Následne prekročili bránu leopoldovskej väznice. Ich sloboda netrvala dlho. Všetkým siedmim trestancom súd odklepol vysoké tresty. Polgári, Uriga a Havran dostali doživotie. Posledný z nich sa krátko po rozsudku v cele obesil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy