Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Hmly, vlhkosť či zver. Dopravný konzultant varuje pred jesennými nástrahami na cestách
Zdielať na

Hmly, vlhkosť či zver. Dopravný konzultant varuje pred jesennými nástrahami na cestách

BRATISLAVA / Jeseň prináša zmenu nielen v počasí, ale aj na cestách. Je menej svetla, viac hmiel, vlhkosti alebo opadaného lístia. Vodiči sa preto musia prispôsobiť a jazdiť trochu inak.

Zmena počasia spôsobuje aj zmeny na cestách. Dopravný konzultant Maroš Palesch, ktorý v stredu prišiel do relácie Noviny o 12-tej zodpovedal množstvo otázok, ktoré trápia pred príchodom zimy nejedného šoféra. Spomenul napríklad aj to, že aj keď síce ešte nie je čas na prezutie zimných gúm, pomaly sa už treba na to pripraviť. 

Na jeseň ale trápia vodičov okrem prezúvania gúm napríklad aj hmly či vlhká vozovka. "Hmlisté úseky, najmä v lese či popri vodných tokoch sa zvyknú vytvárať. Je to nebezpečné aj v tom, že vysoká zver má v tomto období ruju. Napríklad nočná jazda na Záhorí, to je ako slovenské safari," vysvetľuje Palesch. 

"V hmle treba svietiť stretávacími svetlami a hmlovkami, v meste netreba. Skôr by som povedal v tom úseku, kde si to vyžaduje, pretože keď zapnete diaľkové svetlá mimo obce alebo mimo obce, tak si vytvoríte pred sebou bielu stenu. Hlavne v kolónach a v mestách, prosím, vypnite si zadné hmlovky, vypaľujete tým sietnice vodičom jazdiacim za vami," upozorňuje dopravný konzultant. 

Palesch upozorňuje aj na ostatných účastníkov cestnej premávky, napríklad chodcov či cyklistov. "Všetci by mali začať používať reflexné prvky. Chodcom odporúčam používať priechody pre chodcov, kde ich je vidieť. Ale najmä, akékoľvek reflexné pásiky, deti na batohoch, na taškách. Ten reflexný pás vám neublíži," hovorí Maroš Palesch. 

Viac o ďalších nástrahách na cestách, ktoré sú nebezpečné najmä počas chladných jesenných dní, si môžete pozrieť v rozhovore s Marošom Paleschom vo videu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy