Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Predĺženie ordinačných hodín všeobecných lekárov. Táto téma v zdravotníctve vyvolala ostrú reakciu
Zdielať na

Predĺženie ordinačných hodín všeobecných lekárov. Táto téma v zdravotníctve vyvolala ostrú reakciu

BRATISLAVA / Parlament čaká v utorok rokovanie o avizovaných zmenách v zdravotníctve. No jedna zo zmien, s ktorou prišli poslanci, týkajúca sa predĺženia ordinačných hodín všeobecných lekárov, vyvolala ostrú reakciu. Viac o tom povie Barbora Jánošová.

Témami rokovania bude napríklad aj fungovanie pohotovostí a zmena v poplatkoch za ošetrenie na pohotovosti, ale aj pokuty pre lekárov za vyberanie nepovolených poplatkov. Zmena ordinačných hodín sa ale mnohým nepáči. "Všeobecní lekári na Slovensku si nezaslúžia, aby na ambulancii skapali. Ak by sa to malo diať, tak potom druhá alternatíva je revolta," vyjadril sa Peter Pekarovič zo Slovenskej lekárskej komory. 

Poslanci zdravotníckeho výboru totiž prišli s tým, aby namiesto pôvodne navrhovaných 30 hodín ambulovali všeobecní lekári 35 hodín týždenne, z toho dvakrát do 15:00 hodiny. Týmto návrhom chcú odľahčiť pohotovosť, kam ľudia chodia veľakrát s bežnými zdravotnými problémami. Za bol aj minister zdravotníctva Tomáš Drucker.

Nesúhlas lekárov

To sa ale nepáči samotným lekárom. "Nechceme, aby niekto z nás robil otrokov, " vraví lekárka Soňa Ostrovská. Ak pripočítajú administratívnu prácu a návštevu pacientov doma, ich pracovný čas sa predĺži na deväť až desať hodín denne. "Naozaj ten lekár je už po piatich hodinách vyčerpaný. Veď my robíme s ľudským zdravým a my by sme sa nemali mýliť," dodáva Ostrovská.

Likvidačné následky

"Ako teraz máme motivovať mladých? Keď si to spočítajú, tak majú na saláme a bez kvalitnej základnej zdravotnej služby nefunguje zdravotníctvo vôbec," obáva sa Pekarovič. Realita je taká, že z dôvodu veku je na odchode do dôchodku asi 500 všeobecných lekárov a mladí sa na ich miesta nehlásia. Dokonca nie je dostatočný záujem ani na štúdium. 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy