Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pravidlo, že policajt musí mať výšku aspoň 168 cm už neplatí. Rozhodol o tom súd
Zdielať na

Pravidlo, že policajt musí mať výšku aspoň 168 cm už neplatí. Rozhodol o tom súd

Pre policajtov platia pri prijímaní do zboru prísne pravidlá

Nariadenie o minimálnej výške policajtov je nelegálne. Tak znie celkom čerstvé rozhodnutie súdu v nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, ktorý po rokoch sporov o to, či policajt musí, alebo nemusí byť statný muž, rozhodol o tom, že separovať ich podľa výšky je diskriminačné.

Dlho sa do tamojšieho policajného zboru dostali iba muži, ktorí boli vyšší, ako 168 centimetrov a ženy aspoň 163. Spolková krajina argumentovala tým, že ochranné vesty sú pre nízkeho policajta príliš ťažké, po streľbe by sa mu zle vstávalo zo zeme, nedosiahol by na pedále motorového vozidla a navyše, krátky krok takéhoto policajta môže pri nasadení jednotky viesť k zakopnutiu jeho kolegov a tým k ohrozeniu ich bezpečnosti. Súd tieto argumenty neprijal a podmienku o výške policajtov zrušil.

 V slovenskom policajnom zbore nič podobné neplatí.  "Čo sa týka výšky, tu limity nemáme. Jediným limitom je, že osoba musí mať 21 rokov," povedala Andrea Dobiášová, hovorkyňa Ministerstva vnútra SR. Ďalej musí mať trvalý pobyt na Slovensku, slovenské štátne občianstvo, byť právne bezúhonný a nesmie byť príslušníkom žiadnej politickej strany. A čo je úplne najdôležitejšie, musí byť fyzicky, psychicky a zdravotne spôsobilý. Teda absolvovať zdravotnú prehliadku, ktorú presne upravuje zákon. 

Záujemca musí spadať do kategórie A, aj čo sa týka zraku. Potom treba zvládnuť náročné fyzické testy a dostať odporúčaciu pečiatku od psychológa. Až polovica uchádzačov práve týmito skúškami neprejde. "Áno, je to pravda. Najväčším problémom pre uchádzačov sú fyzické testy a potom to ešte veľmi často bývajú psychické testy," povedala Dobiášová.

Dostať sa do uniformy nie je také jednoduché, ako to vyzerá. Budúci policajt musí vedieť dobre plávať a mať silu v rukách aj v nohách. Na plný počet bodov by mal mladý uchádzač za 12 minút zabehnúť takmer 3 kilometre. To je pre netrénovaných ľudí nemožné. Ministerstvo vnútra priznáva, že o urastených chlapov a ženy núdzu nemá, ročne sa prihlási až 5000 záujemcov. Asi polovica z nich však náročnými testami neprejde a preto nám už roky chýba v teréne asi 1500 policajtov. "Najviac chýbajú na základných útvaroch - dopravná a poriadková polícia," upresnila Dobiášová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy