Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Problém vyťaženosti na oddelení cudzineckej polície už má riešenie
Zdielať na

Problém vyťaženosti na oddelení cudzineckej polície už má riešenie

BRATISLAVA / Američanka Randy nie je jediná, ktorá má problémy s vybavovaním víz na Slovensku. Kým kedysi cudzinci čakali celú noc, dnes si počkajú aj viac ako 24 hodín. Podľa ministra Kaliňáka si za to môžu čiastočne aj sami, no zároveň priznáva, že polícia mala doteraz iné priority. Na prvom mieste bolo zabezpečenie hraničnej bezpečnosti.

Podobnú skúsenosť ako má Američanka Randy má aj Mike. Lektor z USA, ktorý pred tromi rokmi musel odísť na tri mesiace zo Slovenska. Najprv prišiel neskoro a to o štvrtej ráno. Druhý deň nemal podľa policajtov v poriadku papiere a na ďalší už jeho žiadosť neakceptovali. "Nemali sme so ženou kam ísť, tak sme odišli na 90 dní za synom do Austrálie," hovorí Mike.

Teraz má Mike problém s vízami opäť kvôli zdĺhavému konaniu polície. Tá priznáva, že pracovníci nestíhajú cudzincov vybavovať. "Medziročne stúpol počet žiadostí o udelenie pobytu na území Slovenskej republiky o 41%. Pričom rovnaký počet žiadostí vybavuje rovnaký počet policajtov ako v minulosti," vysvetľuje hovorca policajného prezídia Martin Wäldl. 

Riešenie nadosah

Ministerstvo vnútra po rokoch kritiky sťahuje cudzineckú políciu z Petržalky. Svoje brány by už čoskoro mala otvoriť budova bývalých kasární na okraji Bratislavy vo Vajnoroch. A práve preto je aj kritizovaná. Zlá dostupnosť mestskou hromadnou dopravou skomplikuje cestu nejednému cudzincovi. Výhodou by mala byť zrekonštruovaná budova s proklientsky upravenými priestormi. Na oddelení pribudne 50 policajtov a teda aj väčšie množstvo služieb. Otvoriť by sa mala už na jeseň.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy