Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Učiteľka angličtiny z USA nocuje pred cudzineckou políciou, aby sa dostala k vízam
Zdielať na

Učiteľka angličtiny z USA nocuje pred cudzineckou políciou, aby sa dostala k vízam

BRATISLAVA / Situácia pred cudzineckou políciou je pre niektorých nemysliteľná. Svoje o tom vie aj učiteľka angličtiny Randy zo Spojených štátov, ktorej už v nedeľu majú vypršať slovenské víza. O predĺženie preto prišla požiadať na cudzineckú políciu. Prišla o štvrtej poobede, no na rad sa už nedostala. S ďalšími desiatkami cudzincov musela pred políciou nocovať, aby si udržala svoje miesto v rade. Spolu s nimi čakal aj reportér TV JOJ Dárius Haraksin.

Americkej učiteľke sa konečne podarilo po hodinách čakania dostať do systému. Túto správu sprevádzal potlesk študentov, ktorí prišli svoju učiteľku podporiť. Strávili s ňou pred políciou celú noc. "Študenti ma sem prišli podporiť. Toto je už piaty pokus, takže je to dosť ťažké. Preto sem prišli, aby som nebola sama," hovorí Randy. 

Dlhé čakanie

Randy nebola jediná, ktorá strávila noc pred políciou. Desiatky cudzincov spali na zemi v spacákoch či zabalení v dekách, v zime. Iba s tým čo si priniesli. Na mieste navyše nie je ani toaleta. Študenti večer hrali na gitare, aby spríjemnili svojej učiteľke čakanie, nad ránom sa ale niektorí vytratili. "Oni odišli do školy alebo si šli pospať. Vrátia sa späť okolo 7:30, lebo chceme byť spolu, keď pôjde dnu," hovorí skoro ráno jej kolegyňa, ktorá je tiež so Spojených štátov.

Pred cudzineckou políciou sa to ráno naozaj hemžilo študentmi, ktorí dorazili aj so svojimi učiteľmi na čele s riaditeľom bilingválneho gymnázia. "My sme sa spontánne rozhodli včera, že takto to nemôže byť a že pre Randy niečo chceme spraviť. Tak sme sa dali dokopy cez Facebook. Striedajú sa tu študenti celú noc, nosia jej teplý čaj," povedal riaditeľ. "Som na nich hrdý. Je radosť byť riaditeľom tejto školy," dodal.

​Piaty pokus

Randy vo štvrtok prišla už piatykrát  na cudzineckú políciu v bratislavskej Petržalke a dúfala, že sa jej konečne podarí vybaviť predĺženie víz. Zrejme to nič nezmení na fakte, že bude musieť v priebehu víkendu opustiť Slovensko, ale aspoň sa jej žiadosť dostane do pohybu. Na rozhodnutie bude čakať v Londýne. "To môže trvať tri dni, ale ako som počul niekedy aj niekoľko týždňov," hovorí reportér TV JOJ Dárius Haraksin priamo z miesta. 

Riešenie je na dosah

Na to, ako ľudí vybavia teda momentálne neexistuje žiadny systém. Dokonca aj provizórny zoznam čakajúcich, ktorý si spravili sami ľudia, polícia roztrhala. Takáto situácia na cudzineckej polícii panuje posledné dva roky. Problém by mala vyriešiť nová budova na okraji mesta. Ide o zrekonštruované kasárne vo Vajnoroch. "Vo veľmi krátkom čase sa budú sťahovať do nových priestorov, ktoré sú už hotové, takže na jeseň tohto roku už bude viac služieb aj okienok," ubezpečil minister vnútra Robert Kaliňák. 

Reportér Dárius Haraksin bol celú noc pred cudzineckou políciou. Všetko zaznamenával NAŽIVO na facebooku.

​Pred cudzineckou políciou stáli na parkovisku aj naštartované autá, kam sa podľa Dáriusa Haraksina chodili cudzinci zohrievať.

​Krátko po štvrtej ráno bol reportér Dárius Haraksin stále pred cudzineckou políciou. Randy bola v rade s ostatnými cudzincami.

​Aj ráno čakalo so svojou učiteľkou Randy pred cudzineckou políciou množstvo študentov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy