Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Malú Frídu z trosiek po zemetrasení nezachránili. Jednoducho zmizla
Zdielať na

Malú Frídu z trosiek po zemetrasení nezachránili. Jednoducho zmizla

MEXIKO CITY / Počet obetí ničivého zemetrasenia, ktoré zasiahlo Mexiko, stúpol na 237. Záchranári pokračujú v prehľadávaní trosiek zrútených budov, v ktorých stále môžu byť živí. Veľa ľudí však má rozporuplné pocity z výsledkov pátrania po deťoch v ruinách školy.

"V tejto chvíli už máme informácie o všetkých školákoch. Sú buď doma so svojimi rodičmi, alebo pri nešťastí zahynuli," takto uzavreli zástupcovia úradov pátranie, ktoré chytilo za srdce celé Mexiko. Dvanásťročná Frída Sofia, za ktorej záchranu sa všetci modlili, sa podľa nich v troskách jednoducho nenachádza. A to napriek tomu, že záchranári ešte deň predtým opisovali, ako s ňou hovorili. "Povedala nám svoje meno - Frída," povedal jeden z nich.

Záchranné práce pokračujú na desiatkach ďalších miest. Nádej, že v troskách zrútených budov prežili ľudia totiž stále žije. Ruky dobrovoľníkov stále strieľajú do vzduchu vždy, keď sa chlapom zdá, že z ruín budov vychádzajú zvuky. O to väčšou ranou však býva okamih, keď sa potvrdí, že záchranári boj o život uväznených ľudí prehrali. "Poprosím vás o potlesk pre môjho brata, ktorý tak tvrdo bojoval. A zároveň aj o potlesk pre všetkých vás, ktorí ste sa tak snažili ho zachrániť," povedal brat muža, ktorý v troskách zahynul.

Tomu, že prehľadávanie domov má stále význam verí aj mexický prezident. Neúnavne vyzýva ľudí, aby sa nevzdávali a pokračovali v prehľadávaní zrútených budov. Do krajiny poznačenej dvomi silnými zemetraseniami v priebehu dvoch týždňov už navyše naplno prúdi medzinárodná pomoc, vrátane špecializovaných tímov záchranárov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy