Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Sedemnásť rokov starý infozákon sa na tretí pokus možno podarí novelizovať
Zdielať na

Sedemnásť rokov starý infozákon sa na tretí pokus možno podarí novelizovať

BRATISLAVA / Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská predstavila svoju novelu. Rezort jeho prijatím sľubuje viac transparentnosti a lepšie nastavené pravidlá. Zároveň očakávajú stovky pripomienok.

Zverejňovanie životopisov nominantov na vedúce pozície v štátnej správe, zavedenie žalôb za nezverejnenie zmlúv, či predĺženie osemdňovej lehoty na odpoveď. To je len zlomok zo zmien, s ktorými počíta novela infozákona. Tých zmien má byť pritom až 70.

"Ak by som to mohol zhrnúť, táto novela bude vyvrcholením transparentnosti na Slovensku," povedal Róbert Dobrovodský z odboru legislatívy občianskeho a obchodného práva. Infozákon už priam kričí po novelizácii. Obsahuje totiž mnoho ustanovení, ktoré si mohli súdy a úrady vysvetliť podľa seba a tým znemožniť slobodný prístup k informáciám.

"Zistilo sa, že obsahujú diery, že sú nedokonalé a boli zneužívané v neprospech práva na informácie, takže jednoznačne je potrebné ho zdokonaliť," tvrdí Peter Wilfling, autor komentáru k infozákonu, Via Iuris.

Výraznou zmenou bude zavedenie žaloby, a to v prípade, že zmluva, ktorá mala byť povinne zverejnená, napokon zverejnená nebola. "Zároveň sa aj zavádza žaloba, kedy generálna prokuratúra NKÚ alebo úrad vlády, aby sa do rozpočtu majetku tej povinnej osoby vrátilo to, čo ušlo ako bezdôvodné obohatenie zmluvou, ktorá nebola zverejnená a ostala z nejakého zrejme nekalého dôvodu v šuflíku," dodáva Dobrovodský.

Na základe infozákona by mali povinnosť zverejňovať informácie aj verejné podniky. "Doteraz sa tie podniky tvárili, že to nie sú verejné financie, že je to ich základné obchodné imanie. Táto novela prelamuje toto myslenie a hovorí to, že tie peniaze, ktoré majú na svojich účtoch a majetok, sú verejné peniaze, že občan má právo vedieť, ako sa s nimi nakladá," tvrdí Dobrovodský.

Problémy so sprístupňovaním informácií mali aj menšie samosprávy ako obce, pre ktoré veľké množstvo žiadostí predstavovalo z kapacitných dôvodov záťaž.

"Najmä pokiaľ ide o nejaké procesné pravidlá, keď je tých infožiadostí naraz veľa, od jednej osoby, ide o šikanózny výkon práva, aby mali väčší manévrovací priestor, mohli sa dohodnúť so žiadateľom v akej forme budú tie informácie poskytnuté, v akom časovom období," povedala ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. 

Ministerka spravodlivosti očakáva, že na stole im pristanú desiatky, možno až stovky pripomienok. Na ich spracovanie si teda vyčlenili aj dlhší časový úsek ako zvyčajne. "Vždy je tu tretí sektor, ktorý by chcel ešte viac otvorené dvere, potom je tu verejná správa, ktorá naozaj niekde by tie dvere chcela zavrieť, my budeme v tom musieť nájsť ten optimálny balans," dodáva ministerka.

"Očakávam, že aj táto novela bude mať veľa pripomienok, pretože tento zákon sa týka všetkých úradov a zo skúseností z predchádzajúcich pripomienkových konaní prišli stovky pripomienok," hovorí Wilfling.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy