Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pápež František vysiela nekompromisný odkaz do vlastných radov. Sexuálne obťažovanie detí bude mať tvrdý postih
Zdielať na

Pápež František vysiela nekompromisný odkaz do vlastných radov. Sexuálne obťažovanie detí bude mať tvrdý postih

Archívna reportáž

VATIKÁN / Pápež František sa zaviazal, že katolícka cirkev tvrdo zakročí proti kňazom, ktorí znásilnia alebo budú sexuálne obťažovať deti. Výnimkou nebudú ani biskupi, ktorí o nechutných činoch vedia, ale zatajujú to. Pápež sa po prvýkrát stretol s komisiou, ktorá bojuje proti zneužívaniu maloletých.

Organizácia po celom svete usporadúvala vzdelávacie semináre, ale jej návrhy sa vo Vatikáne stretli aj so silným odporom. Práve pre frustráciu z neochoty vatikánskych úradov spolupracovať rezignovala prominentná členka komisie, Maria Collins, ktorá sa v mladosti sama stala obeťou zneužívania. 

Pápež František zdôraznil svoju "hlbokú bolesť" nad tým, že sexuálneho zneužívania detí sa dopustili práve kňazi, ktorí by mali byť dôveryhodní. Svätý otec tiež prízvukoval, že podľa nových pravidiel budú postihy hroziť aj členom cirkvi, ktorí nenahlásia zneužívanie, o ktorom vedia. V roku 2014 Vatikán oznámil, že za desať rokov pre tieto činy zbavili úradu 848 kňazov a ďalším 2572 uložili menšie tresty. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy