Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Lekári sa nevedia dohodnúť s poisťovňami. Doplatiť na to môžu pacienti
Zdielať na

Lekári sa nevedia dohodnúť s poisťovňami. Doplatiť na to môžu pacienti

BRATISLAVA / Všeobecným lekárom aj špecialistom sa už koncom septembra skončia zmluvy o zdravotnými poisťovňami a nové ešte uzavreté nie sú. Lekári žiadajú až trojnásobne navýšenie platieb. Ak sa nedohodnú, po prvom októbri sa z pacientov ľahko môžu stať samoplatitelia.

Všeobecní lekári aj špecialisti rokujú s poisťovňami o nových zmluvách. Nežiadajú len navýšenie financií, ale aj zmenu systému financovania.

"Dnešné rokovanie nedopadlo pozitívne, Združenie ambulantných poskytovateľov odmietlo našu ponuku," informoval hovorca zdravotnej poisťovne Dôvera Matej Štepiansky. 

Rokovania o nových zmluvách na nasledujúcich 12 mesiacov prebiehajú súbežne aj vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VŠZP).

"Rokovania naďalej pokračujú. VŠZP sa už v minulosti vyjadrila,že navýšenie ceny bodu pre špecialistov o 14 percent, či zvýšenie kapitácie na jedného pacienta o jedno euro u všeobecných lekárov je nereálne," povedala hovorkyňa poisťovne Viktória Vasilenková. 

V poisťovni Union lekárom zmluvy vypršia až v marci.

Lekári tvrdia že ich ambulancie sú dlhodobo podfinancované a na kompromisy nie je miesto.

"Za gynekológov môžem hovoriť o 10 percentnom navýšení," vysvetlil prezident Slovenskej lekárskej komory Marián Kollár. 

"Naša ponuka je navýšenie o tri percentá a žiadame, aby nám navrhli systém tak, aby z toho mal čo najväčší prospech pacient," doplnil Štepiansky. 

V rokovaniach lekári budú pokračovať v nasledujúcich dňoch. Už teraz ale avizujú, že ak sa do prvého októbra nedohodnú, pacientov síce neodmietnu, ale budú sa musieť sami rozhodnúť, či si za zdravotnú starostlivosť priplatia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy