Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Nechoďte do Tatier v letnom oblečení. Riskujete podchladenie aj život
Zdielať na

Nechoďte do Tatier v letnom oblečení. Riskujete podchladenie aj život

VYSOKÉ TATRY / Každý, kto si na turistiku v týchto dňoch v Tatrách zobral letné oblečenie a obuv, urobil veľkú chybu a riskoval podchladenie. Podmienky boli viac ako drsné. Mnohí najprv zmokli a tí odvážnejší od výšky asi dvetisíc metrov mrzli. Na chatu pod Rysmi sa vybral aj reportér TV JOJ Jozef Kubáni.

V utorok ráno bolo na Popradskom plese zlé počasie. Lejak a vietor. Na turistických chodníkoch v blízkosti plesa neboli žiadni turisti, len voda. 

Hore bolo výrazne chladno a snežilo. V podobnej situácii sa ocitli pred dvomi rokmi v septembri dve Litovčanky. Boli zle oblečené, podchladili sa a našli ich mŕtve v Dolinke pod Sedielkom. 

Zoberte si náhradné oblečenie

V žiadnom prípade takéto počasie nepodceňujte a majte v batohu suché veci. Stačí banálny úraz a môžete sa ťažko podchladiť. 

"Vyvoláva zmeny hlavne v psychike. Zmeny môžu byť paradoxné, že človek, ktorý je podchladený sa začne vyzliekať lebo má pocit tepla," vysvetľuje lekárka Eva Bérešová.

Dážď vystriedal sneh od asi 2 000 metrov. Oblečenie namŕzalo. V tejto nadmorskej výške nebolo ani leto, ani jeseň ale skutočná zima. Bolo tu napadnutých približne 10 centimetrov snehu. Sneh je mokrý, mazľavý a šmýka sa. Tenisky si určite nechajte doma.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy