Skoro jasno
15°
Bratislava
Nie opatrovateľom, ale príbuzným chce štát prispieť na opateru o starých a chorých ľudí
Zdielať na

Nie opatrovateľom, ale príbuzným chce štát prispieť na opateru o starých a chorých ľudí

BRATISLAVA / Ministerstvo práce zatiaľ slovenské opatrovateľky z Rakúska domov nevolá. Do starostlivosti o dlhodobo chorých a starých chce miesto toho zapojiť ich príbuzných a sľubuje pre nich viac peňazí aj lepšie dôchodky.

V Rakúsku pracuje 40 tisíc slovenských ošetrovateliek. Tie u nás chýbajú. Minister práce to chce riešiť tak, že do starostlivosti o odkázaných zaangažuje ich rodinu. Matkám, ktoré sa starajú o ťažko choré dieťa,navrhuje zvýšiť dôchodok tak, ako by pracovali za priemernú mzdu. A polepšiť by si mali aj tí, čo ostanú doma s rodičmi. 

Problém podľa odborníkov je, že takýto koncept by bol výhodný iba pre ľudí, ktorí nemajú prácu žiadnu alebo pracujú tiež len za minimálnu mzdu. "Ťažko si predstavím vyššie zarábajúceho človeka, že nechá prácu a pôjde sa starať o rodinného príslušníka za minimálnu mzdu," hovorí Anton Szalay, predseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb. 

Pre a proti

Výhodnejšie by to podľa ministra práce a sociálnych vecí Jána Richtera bolo aj po ekonomickej stránke. Kamenné domy by boli finančne náročnejšie. Bibiana Kudziová, ktorá zastupuje slovenské opatrovateľky v Rakúsku ale hovorí, že dve tretiny žien by sa hneď vrátili, ak by u nás mohli pracovať za lepších podmienok. Doma totiž nechávajú deti, ale aj rodičov, o ktorých sa paradoxne, nemá kto starať. Ošetrovateľka riešenie vidí v tom, aby štát u nás dôstojne zaplatil domácu opateru. "Tým pádom by klesla nezamestnanosť naozaj, nie skreslene, kde je 40 tisíc ľudí mimo systému, ľudia by boli doma, zabezpečili by svoje rodiny," hovorí Bibiana Kudziová.    

Súvisiace články

Najčítanejšie správy