Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Veľká zmena v zdravotníctve. Urgentné príjmy budú fungovať po novom
Zdielať na

Veľká zmena v zdravotníctve. Urgentné príjmy budú fungovať po novom

BRATISLAVA / Fungovanie urgentných príjmov sa zmení. Po novom sa rozdelia na dva typy a zdravotné poisťovne im budú platiť mesačné paušály. Ministerstvo si od toho sľubuje modernizáciu a lepšie fungovanie, analytik to ale takto jednoznačne nevidí.

Napriek tomu, že doteraz pacientovi poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť v ktorejkoľvek z via ako 100 nemocníc na Slovensku, plnohodnotných urgentných príjmov, čo sa týka vybavenia a personálu, by ste nenašli. "Podľa našich informácií je plnohodnotných urgentných príjmov na Slovensku maximálne desať," uviedol Marián Petko z Asociácie nemocníc Slovenska.

"Do dnešného dňa žiaľ mnohé z nemocníc nemajú naplnené takzvané materiálovo-technické vybavenie ani dostatočné kapacity naspĺňajú kritériá na urgentné príjmy," uviedol minister zdravotníctva Tomáš Drucker.

Tento problém chce od nového roka Ministerstvo zdravotníctva zmeniť. Po novom budú na Slovensku dva typy urgentov. Urgentný príjem prvého typu v 34 nemocniciach a Urgentný príjem druhého typu v 6 nemocniciach
Zvyšné nemocnice budú fungovať ako doposiaľ.

"Definovali sme sieť, ktorú predpokladáme, že je dostatočná pre Slovensko a ktorú chceme financovať z verejných zdrojov takzvanou paušálnou úhradou," uviedol Drucker.

"Takáto paušálna úhrada by vám mala zabezpečiť pokrytie materiálovo-technického vybavenia a personálne zabezpečenie," dodal minister zdravotníctva.

​Urgenty vo vybraných nemocniciach dostanú viac peňazí na to, aby vedeli spĺňať aj vyššie kritériá. Urgent typu 1 bude musieť mať minimálne jednu ambulanciu s lekárom, triediacu sestru, ďalšiu sestru alebo záchranára. Urgent 2, určený hlavne na veľmi vážne stavy, bude mať samostatné oddelenie. Cez deň najmenej štyroch lekárov a osem sestier spolu so záchranármi.

"Tieto organizačné zmeny majú potenciál, aby k tomuto prišlo. Možno by som trochu polemizoval s tým, že štát si fixne zaumeni stanoviť nejakú koncovú sieť a bude ťažké sa do nej dostať pre iných poskytovateľov, ktorí by poskytovali lepšiu zdravotnú starostlivosť," uviedol pre televíziu JOJ Tomáš Zachar, analytik INEKO.

Analytik preto navrhuje aby sa kvalita vybudovaných urgentov začala merať a hodnotiť. "Aby sme sa na základe toho vedeli aj rozhodovať, či je opodstatnené, aby to ktoré zariadenie bolo ponechané v tejto sieti, alebo či by iné mohlo pristúpiť do nej," dodáva Zachar. Dobudovanie urgentných príjmov by sa podľa prezidenta Asociácie nemocníc Slovenka malo stihnúť do roku 2020.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy