Skoro jasno
20°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Pripravte si ďalekohľady. Čaká nás zatmenie Mesiaca
Zdielať na

Pripravte si ďalekohľady. Čaká nás zatmenie Mesiaca

BRATISLAVA / V pondelok večer nás čaká krásne vesmírne divadlo. Budeme môcť pozorovať čiastočné zatmenie Mesiaca.

K zatmeniu Mesiaca dochádza pri mesačnom splne. Ale nie vždy a nie v rovnakej miere. Zatmenie Mesiaca vzniká, keď prechádza zemským tieňom. V tom čase je na opačnej strane oblohy ako Slnko. K zatmeniu Mesiaca v rôznej intenzite môže dôjsť maximálne trikrát do roka. V pondelok večer k tomu dôjde, keď bude Mesiac nízko nad obzorom. To znamená, že bude mimoriadne fotogenický.

"Keďže u nás Mesiac vychádza približne o ôsmej, tak ten Mesiac bude stále dosť nízko a toto zatmenie bude trvať ešte zhrube dve a pol hodiny po tom maxime, čiže by malo byť pozorovateľné až do noci, ale vtedy už bude prechádzať Mesiac tým polotieňom Zeme, čiže ten efekt bude len čiastočne výrazný," opísal úkaz astronóm Pavol Matlovič.

Čiastočné zatmenie Mesiaca teda bude možné pozorovať po 20. hodine, až do 21:18. Najlepšie bude tento úkaz viditeľný o 20:20, keď nastane maximálna fáza Mesiaca. Z Mesiaca bude zatemnená spodná časť. Pri maximálnej fáze bude ponorený v tieni Zeme svojou štvrtinou. Mesiac by sme mali vidieť na nevýraznom ružovkastom pozadí okraja zemského tieňa, ktorý je označovaný ako Venušin pás.

Podľa meteorologičky Miriam Jarošovej si väčšina Slovákov bude môcť túto nádheru vychutnať. Akurát časť východniarov, by sa musela stihnúť presunúť na miesto s menšou oblačnosťou. "Všetci budú vidieť. Akurát ľudia na krajnom východe neuvidia nič," hovorí Miriam Jarošová z Najlepšieho počasia TV JOJ. 

"Výhoda zatmenia Mesiaca je aj tá, že na rozdiel od zatmenia Slnka sa nejedná o nič nebezpečné. Dá sa pozorovať voľným okom, nemusíme si zakrývať zrak ničím, keďže stále pozorujeme iba svetlo, ktoré je odrážané Mesiacom, nie je to priame svetlo Slnka, čiže, samozrejme, kľudne sa dá pozrieť ďalekohľadom, nič nebezpečné sa vám nemôže stať na rozdiel od zatmenia Slnka, kedy si musíme chránť zrak ďalšími prostriedkami," povedal Matlovič.

Celé divadlo by malo trvať približne hodinu. Začne sa krátko po 20. hodine. Naživo ho uvidíte aj v dnešných Novinách na TV JOJ. Určite stojí za to si tento vesmírny úkaz pozrieť. Nasledujúce zatmenie bude úplné a nastane až o rok, presne 27. júla. A bude to najdlhšie úplné zatmenie Mesiaca v tomto storočí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy