Skoro jasno
20°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Koaličná dohoda sa prepisovala už pol roka po voľbách. Bez Danka to zrejme vláda neustojí
Zdielať na

Koaličná dohoda sa prepisovala už pol roka po voľbách. Bez Danka to zrejme vláda neustojí

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Piateho marca 2016 voliči v parlamentných voľbách rozhodli. Pri volebnej účasti 59,82 percenta oprávnených voličov sa do parlamentu prebojovalo osem strán. Spočiatku sa na zostavovanie vlády chystal líder najsilnejšej opozičnej strany, Richard Sulík. Napokon bolo všetko inak a pri moci ostala strana SMER-SD v spojení so SNS, stranou MOST-Híd a #SIEŤ. Koaličnú dohodu podpísali 23. marca 2016. Dlho nevydržala.

"Nechceme zlepenc, nechceme zlepenec, ktorý sa rozpadne pri prvej kontroverznej téme," tvrdil Robert Fico v roku 2010. Ktovie, či v čase, keď Robert Fico tento legendárny výrok predniesol, tušil, že raz sám bude horko ťažko zliepať a to rovno každých pár týždňov. Začalo sa to krátko po vzniku štvorkoalície, vtedy ešte s dnes už neexistujúcou Sieťou. Dôvod - koncesionárske poplatky a zjavný problém Andreja Danka s vedením verejnoprávnej televízie. "Ak mi niekto bude šponovať moju psychiku, tak zverejníme zoznam tých firiem a potom sa môžeme baviť, či je normálne platiť za tie relácie státisíce a milióny," povedal Danko v júni 2016.

O pár mesiacov na to už mal vládny štvorzlepenec iný problém. Sieť sa s veľkým humbukom rozpadla. A na stôl tak prišla nová, trojkoaličná zmluva. "Odmietame alternatívu chaosu a nenávisti, alternatívu politických novotvarov," povedal vtedy Fico. Danko dodal: "Hádam nechcete nikto, aby blázni riadili štát".

Krátko po Novom roku nastalo opäť dusno, ktoré sálalo z predražených faktúr za elektrinu. "Nechcem byť v žiadnej vláde, kde sa zvyšujú ceny elektriny a koncesionárskych poplatkov a ktorá podporuje ľudí, ako je pán Holjenčík," povedal Andrej Danko. Koaliční poslanci aj tu slová ako kríza nepripúšťali. Hovorili o nedorozumeniach. "Komunikácia je dôležitá," povedal vtedy Béla Bugár. A s komunikáciou má premiér bohaté skúsenosti. Boli totiž časy, keď by len málokto dal ruku do ohňa za to, že Robert Fico svoju prvú vládu s Jánom Slotom a Vladimírom Mečiarom napokon dotiahne do konca. 

Prvú koaličnú zmluvu podpisovala nová vláda necelé tri týždne po voľbách. Robert Fico, Andrej Danko, Béla Bugár a Radoslav Procházka vtedy neobvykle dlho naťahovali odtajnenie jej znenia. Koaličnú dohodu zverejnili až 13. apríla. Už po oznámení, že Radoslav Procházka ide do spojenia s Ficom, Dankom a Bugárom, to začalo v strane Sieť vrieť. Z desiatich poslancov napokon ostala po Procházkovom boku len Alena Bašistová. Pre presuny poslancov prišla napokon Sieť aj o jediné ministerstvo, ktoré mala. 

Koncom augusta začínajú rokovať strany SMER-SD, MOST-Híd a SNS o vytvorení novej vládnej trojkoalície. Ani nie o dva týždne, 1. septembra 2016, podpisujú na Bratislavskom hrade novu koaličnú dohodu. Zo štvorkoalície po necelých šiestich mesiacoch vypadla strana Sieť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy