Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovenský špeciál letel po dievčatko do Egypta
Zdielať na

Slovenský špeciál letel po dievčatko do Egypta

BRATISLAVA / Podľa informácií televízie JOJ letel v noci na sobotu vládny špeciál po dievčatko dovolenkujúce s rodinou v Egypte. Momentálne sa dieťa nachádza na infekčnom oddelení na bratislavských Kramároch.

"Môžeme potvrdiť, že bol zabezpečený transport pasažierov z letiska do Univerzitnej nemocnice Bratislava," informuje hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

"Letecký útvar Ministerstva vnútra Slovenskej republiky v noci na sobotu zrealizoval letecký transport 13-mesačného dieťaťa z Egypta. Malé dievčatko ochorelo na závažné infekčné ochorenie počas dovolenky so svojimi rodičmi a ďalším súrodencom v letovisku Marsa Alam. Stav malej pacientky sa rapídne zhoršil," informuje hovorca  ministra vnútra Ivan Netík. 

​Vzhľadom na to, že nemocnica v turistickom centre nebola uspôsobená na diagnostiku a liečbu dievčatka, egyptskí lekári odporučili čo najrýchlejší transport na Slovensko. Zdravotná poisťovňa, v ktorej bola rodina počas dovolenky v Egypte poistená, dokázala zabezpečiť letecký prevoz v nedeľu podvečer.

"Aj preto sa Ministerstvo vnútra rozhodlo do Egypta poslať letecký špeciál. V priebehu štyroch hodín od nahlásenia udalosti odletel do egyptskej Hurghady (kde medzitým pacientku previezli) stroj Fokker 100 s medicínskym vybavením a tímom lekárov z Nemocnice sv. Michala v Bratislave. Malé dievčatko spolu s rodičmi a súrodencom dnes v skorých ranných hodinách transportovali na Slovensko. Všetkých štyroch po prílete previezli sanitky do nemocnice na Kramároch. Ministerstvo vnútra SR na transporte malej pacientky spolupracovalo s Ministerstvom zahraničných vecí SR a Ministerstvom zdravotníctva SR," dodáva Netík.

"Zdravotníci poskytujú dieťaťu potrebnú zdravotnú starostlivosť. Malá pacientka je v stabilizovanom stave mimo ohrozenia života. Výsledky prvých klinických vyšetrení ukazujú,že by nemalo ísť o cudzokrajnú chorobu," povedala Eliášová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy