Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Obeťami obchodovania s ľuďmi sa počas minulého roka stalo 32 Slovákov
Zdielať na

Obeťami obchodovania s ľuďmi sa počas minulého roka stalo 32 Slovákov

BRATISLAVA / Prípady, keď ľudia vycestujú za prácou do zahraničia a následky sú fatálne sa objavujú každý rok, najmä v lete. Nejde vždy len o podvodné agentúry, ktoré ponúkajú fiktívnu prácu. Obeťami organizovaných skupín sa stávajú aj ženy, ktoré kriminálnici dopravia do zahraničia, odovzdajú objednávateľovi a potom sú ženy sexuálne vykorisťované.

Z policajných štatistík vyplýva, že len v minulom roku sa stalo obeťami podobných prípadov 32 ľudí zo Slovenska. Nami získané údaje hovoria, že od roku 2008 až 231 obetiam obchodovania s ľuďmi pomohlo ministerstvo vnútra zachrániť si holý život. Skutočných obetí je však oveľa viac. Sú medzi nimi dokonca aj deti.

"Takéto niečo vzniká najčastejšie fantastickou ponukou práce v zahraničí, najčastejšie vo Veľkej Británii a v Severnom Írsku. Ľudia si často zaplatia cestovné náklady. Keď prichádzajú do zahraničia, sú im odobrané doklady, mobilný telefón a títo ľudia sa ocitnú v úplne iných podmienkach, ako im bolo prezentované na začiatku," vysvetľuje riaditeľ Odboru prevencie kriminality Jozef Halcin. 

Vzhľadom na to, že sa veľa Slovákov chce zdokonaliť v angličtine, práve Veľká Británia slúži ako veľké lákadlo. Je to však aj otázka dopytu a ponuky. Najhoršie prípady sú tie, ktoré sa týkajú detí. Tie končia najčastejšie v sexuálnych službách. 

Čo robiť, ak sa dostanete k neobvykle výhodnej ponuke práce?

V prvom rade si ponuku práce preverte. Dá sa to na úrade práce, ale aj na Národnej linke pomoci obetiam obchodovania s ľuďmi, ktorá je bezplatná. Nezaškodí preveriť si informácie aj na sociálnych sieťach a prostredníctvom referencií. 

V druhom rade si skopírujte doklady a zistite si kontakty na inštitúcie alebo ľudí, na ktorých sa môžete obrátiť v prípade akýchkoľvek problémov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy