Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Národné parky zvažujú zavedenie vstupného. V zahraničí je to bežné
Zdielať na

Národné parky zvažujú zavedenie vstupného. V zahraničí je to bežné

POLONINY / Unikátny prales, divočina ale aj prekrásna príroda, ktorá vám zoberie dych - taký je Národný park Poloniny. Kým v podobných parkoch v Poľsku či v Amerike si za vstup musíte zaplatiť, väčšinu národných parkov u nás môžete vidieť zadarmo. Zatiaľ. Vážne choré dieťa môže finančne zruinovať rodinu. Štát veľmi nepomáha

Sme v národnom parku Poloniny. Zavedenie vstupného by podľa riaditeľa určite malo svoj význam. "Určite by to nebolo na vstupe do národného parku niekde za Stakčínom, ale skôr pri vstupe na jednotlivé turistické chodníky," hovorí Mário Perinaj, riaditeľ správy NP Poloniny. Tých je v Poloninách celkovo päť. S návrhom zaviesť vstupné do národných parkov prišli vládni analytici. "Analytici vypracovali súbor opatrení, akýsi zoznam nápadov, z ktorého možno čerpať pri nastavovaní rozpočtu. Jedným z opatrení je aj zavedenie vstupného do národných parkov," vyjadril Tomáš Ferenčák, hovorca MŽP SR.

Ak by bolo vo výške jedného eura, podľa analytikov by mohlo priniesť za rok vyše šesť miliónov eur. Napríklad Národný park Poloniny navštívi ročne zhruba desaťtisíc turistov. "Sú národné parky, kde je návštevnosť dva milióny ľudí ročne. A práve tam, kde je vysoká návštevnosť, sú tie regióny rozvinuté. Takže my by sme boli zase ukrátení na rozvoji z týchto prostriedkov," povedal Perinaj.

Peniaze zo vstupného by podľa riaditeľa mohli slúžiť na rozvoj turistickej infraštruktúry či aktivity na ochranu prírody. V niektorých národných parkoch na Slovensku je už vstupné samozrejmosťou. Inak tomu nie je ani v Poľsku, či v Amerike.

Zavedeniu vstupného do našich národných parkov by však ešte muselo predchádzať množstvo diskusií s dotknutými subjektami z oblasti samospráv, cestovného ruchu či štátnych inštitúcií. "V súčasnosti diskusia na takejto úrovni nezačala," povedal Ferenčák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy