Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vážne choré dieťa môže finančne zruinovať rodinu. Štát veľmi nepomáha
Zdielať na

Vážne choré dieťa môže finančne zruinovať rodinu. Štát veľmi nepomáha

SABINOV / Prípad Michala z Ražnian na východe Slovenska, ktorý trpí Huntingtonovou chorobou pozná skoro celé Slovensko. Michala čaká operačný zákrok, pri ktorom mu urobia vývod do žalúdka. Mama, ktorá ho dlhé roky opatrovala, teraz prichádza nielen o svoje dieťa, ale v podstate aj o prácu a príjem. Ďalší problém je aj to, že netuší odkiaľ zoberie peniaze na domov s opatrovateľskou službou.

Pred mesiacom Michal spolu s rodinou ešte grilov doma na záhrade. Jeho stav sa, ale pred dvomi týždňami výrazne zhoršil a Michal upadol do bdelej kómy. Rodičia boli pripravení, že si svojho syna zoberú domov, no tam sa už asi nevráti. Jeho stav si vyžaduje odbornú opateru. Rodičia sa už začali zaujímať o domovy sociálnych služieb. "Tá úhrada sa v priemere pohybuje v zariadeniach kraja okolo 300 eur, ale všetko závisí akú miestnosť obýva klient a akú stravu poberá," povedala Margita Poptrajanovski. 

Rodina má problém s financiami. Navyše jeho mama ako jeho opatrovateľka už teraz pri pobyte v nemocnici zrejme príde o svoj jediný príjem - opatrovateľský príspevok. "Sa nám zvýši 70 až 100 eur," povedala matka. 

Niečo podobné zažíva aj pani Zuzana z Matejoviec nad Popradom. Tá sa odmalička stará o 25-ročného Erika. "Dvadsaťštyrihodinová opatera, nemáte nárok na dovolenku, nemáte nárok na nič a 180 eur sme doteraz dostávali. Teraz nám zvýšili na 247 eur. My sme takpovediac lacná pracovná sila," povedala Erikova Mama.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy