Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Za volantom sú najväčšou hrozbou opití mladíci. Takto na alkohol reaguje vaše telo
Zdielať na

Za volantom sú najväčšou hrozbou opití mladíci. Takto na alkohol reaguje vaše telo

BRATISLAVA / Každú desiatu nehodu, ktorá mala smrteľné následky spôsobil vodič pod vplyvom alkoholu. Vyplýva to z policajných štatistík. Kombinácia mladý neskúsený vodič, alkohol a silné ego máva tragické následky.

Podľa dopravného psychológa sú najrizikovejšou kategóriou vodičov, ktorí môžu spôsobiť dopravnú nehodu, sú mladí vodiči a pod vplyvom alkoholu. "To riziko stúpa pri tejto kategórii s tým, že mladí vodiči nemajú dostatok skúseností a keď sa tieto dve skutočnosti spoja, potom dochádza k fatálnym nehodám," povedal psychológ Karol Kleinmann.

Vplyv na správne reakcie za volantom má aj zostatkový alkohol. "Je tam veľká pravdepodobnosť, že ten človek už má niečo za sebou, napríklad nejakú ťažkú noc, že bol s priateľmi, že nemusel spať a okrem toho alkoholu pridružené ďalšie rizikové faktory, ktoré robia tú jazdu nebezpečnou," dodal Kleinmann.

Štandardne sa reakčný čas triezveho vodiča pohybuje okolo jednej sekundy, počas ktorej sa vodič musí správne rozhodnúť. "V zásade platí, že čím vyššie promile, tým dlhšia reakčná doba. Pri 0,5 promile alkoholu tá reakčná doba vie stúpnuť až na dvojnásobok," dodal Kleinmann.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy