Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Sudcovia sa pred kamery nehrnú. Súdna rada by to mohla zmeniť
Zdielať na

Sudcovia sa pred kamery nehrnú. Súdna rada by to mohla zmeniť

BRATISLAVA / Slovenskí sudcovia na rozdiel od svojich českých kolegov vystupujú v médiách len minimálne a ich tváre sú neznáme. Zákony im to pritom dovoľujú.

Predsedníčka Súdnej rady Lenka Praženková tvrdí: "Je potrebné informovať verejnosť aj o tej pozitívnej práci v súdnictve, nie len o pochybeniach." Realita je však taká, že len minimum sudcov je ochotných odhaliť svoju tvár pred objektívmi a prezentovať svoje rozhodnutia.

Faktom je, že sudcov ku priamej komunikácii s médiami nik nemôže donútiť. V susednom Česku sú však sudcovia na obrazovkách častejšie. Svoje tváre neskrývajú ani v ostro sledovaných kauzách. Týka sa to dokonca aj pojednávaní, kde sa rozhoduje v tak háklivých veciach ako korupcia na najvyšších miestach.

Prezidentka tamojšej sudcovskej únie Daniela Zemanová hovorí, že im ide najmä o to, aby ľudia rozsudkom porozumeli:  "Myslíme si, že ak sudca okomentuje to vlastné rozhodnutie, je to presnejšie, než to urobia médiá a je to pre spoločnosť aj dôveryhodnejšie." Dopĺňa tiež, že sudca nemá byť ten, kto sa snaží niekde ukazovať, ale musí mať prirodzenú sebadôveru.

V Česku trvalo desaťročie, kým si sudcovia na komunikáciu s médiami a prítomnosť kamier zvykli. Teraz je na novej Súdnej rade do akej miery justíciu otvorí verejnosti aj u nás.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy