Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Mário je už doma. Potrebuje nepretržitú opateru
Zdielať na

Mário je už doma. Potrebuje nepretržitú opateru

BRATISLAVA / Dnes už šesťmesačného Mária z Pezinka sme spoznali vo chvíli, keď o jeho malý život bojovali lekári v Prahe. V krku mal nádor a jeho stav bol veľmi vážny. Chlapček už je doma. Aj naďalej je však odkázaný na pľúcnu ventiláciu a obetavú láskyplnú starostlivosť svojej mamy.

Od dvoch mesiacov života, kedy sa nádor v Máriovom krku začal zväčšovať, starostlivosť oňho prevzali lekári. Mário absolvoval dve veľmi náročné operácie v Prahe. Pre jeho nízky vek bola operácia výzvou aj pre samotných lekárov. Koľko dní bol hospitalizovaný v nemocnicni v Bratislave v Prahe a opäť v Bratislave vie jeho mama presne -130 dní.

"Chlapček bol prepustený v stabilizovanom stave do domácej starostlivosti, matka bola poučená ako sa má oňho starať," informuje hovorkyňa DFNsP Dana Kamenická. Mária z nemocnice do domácej starostlivosti prepustili v pondelok. Mário je odkázaný na plúcnu ventiláciu a preto starostlivosť oňho je veľmi náročná.

Jeho postieľka, kyslík a monitorovací systém je umiestnený v kuchyni. Vyžaduje si 24 hodinovú opateru. Katéter v hrdle aj katéter v brušku, každý nesprávny pohyb môže spôsobiť zástavu dýchania. Ak hodnoty na prístroji klesnú, jeho mama musí konať. Plakať nedokáže ale mama výrazu jeho tváre rozumie. Za 24 hodín v domácej starostlivosti ho odhlieňovala 40-krát.

Máriov stav je stabilizovaný ale stále vážny. Lekári mu celý nador nevyoperovali, napriek tomu sú ich prognózy pozitívne. "Ak narastie on a nádor rásť nebude, tak sa vytvorí priestor a bude dýchať. Momentálne je na úrovni dvojtýždnoveho bábätka, aj keď má šesť mesiacov, takže najprv budeme skúšať dýchať, potom rehabilitácie. Je to veľmi dlhá cesta ale my to nevzdáme," hovorí mama Kristína. Okrem prenosného kyslíka, o ktorý chcú v najbližších dňoch požiadať zdravotnú poisťovnu, trápi rodičov aj pokazené auto.

"Pokazilo sa nám a oprava stojí 500 eur. Je to staré auto.Chcem poprosiť ľudí, ak by nám nejako vedeli pomocť. Fakt neviem, ako budeme chodiť po lekároch. Sanitka síce príde, ale trvá to hodiny a napríklad kyslíku vydrží baterka len tri hodiny a čo keď to nestihneme? Potrebujeme auto," dodáva Kristína. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy