Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Sady ničili jarné mrazy a polia zase sucho. Úroda je nižšia a horšia bude aj kvalita
Zdielať na

Sady ničili jarné mrazy a polia zase sucho. Úroda je nižšia a horšia bude aj kvalita

DRAHOVCE / Slovenskí poľnohospodári odhadujú tohtoročnú produkciu obilnín na 2,5 milióna ton, čo je zhruba o dvadsať percent menej ako minulý rok. Vlaňajšia úroda však bola podľa predsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milana Semančíka rekordná, preto porovnávanie nie je celkom namieste. Slovenská spotreba obilnín dosahuje podľa neho zhruba 1,5 milióna ton, ďalší milión tak bude k dispozícii na vývoz.

Semančík ďalej na žatevnom výjazde predsedu vlády Roberta Fica a ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej informoval, že tohtoročná žatva začala o 10 - 14 dní skôr ako inokedy, okrem nižšej produkcie je výsledkom dlhotrvajúceho sucha horšia kvalita obilia.

„Rád počúvam, že napriek tomu, že sucho napáchalo škody a objem výnosov bude nižší, tak stále bude dosť obilia na pokrytie domácej spotreby a ešte zostane aj na vývoz do zahraničia,“ povedal Fico. Poľnohospodárom poďakoval za ich prácu. Keďže ráno popŕchalo, kombajny do žatvy na poliach Poľnohospodárskeho výrobno - obchodného družstva v Drahovciach pri Piešťanoch nevyšli.

Na žatevný deň prišiel aj predseda KDH Alojz Hlina, ktorý pred areálom družstva vylieval ovčie mlieko na protest proti tomu, že ministerka Matečná zrušila na utorok naplánované stretnutie so slovenskými chovateľmi oviec.

Podľa ministerky Gabriely Matečnej je drahovské družstvo príkladom pre iných poľnohospodárov diverzifikáciou podnikania. Okrem samotnej poľnohospodárskej výroby má aj jednu z najväčších pekární v okolí, ktorá zamestnáva 75 ľudí.

Okrem tradičných plodín družstevníci pestujú aj sóju a cukrovú repu. Naviac, družstvo má mladého, len 31-ročného, predsedu Romana Spišáka, ktorý je otvorený novým myšlienkam a novým technológiám.

Poľnohospodári sa v utorok zaoberali myšlienkou vytvorenia rizikového fondu, ktorý by im mohol pomôcť preklenúť ťažké obdobia po rôznych prírodných pohromách. Do fondu by prispievali samotní poľnohospodári, poisťovne aj štát.

Podľa ministerky Matečnej je ešte veľa otázok o fungovaní takéhoto fondu otvorených, treba však o ňom v každom prípade diskutovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy