Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vlaky zadarmo sú už 2,5 roka. Náklad 13 miliónov rezort dopravy nevníma ako stratu
Zdielať na

Vlaky zadarmo sú už 2,5 roka. Náklad 13 miliónov rezort dopravy nevníma ako stratu

BRATISLAVA / Cestovanie vlakom zadarmo už funguje viac ako dva a pol roka. Zatiaľ čo ľudia na to reagujú rôznorodo, rezort dopravy nechce hovoriť o finančných stratách. Každý rok má na vykrytie nákladov vymedzených 13 miliónov eur.

Pre možnosť cestovať vlakmi zadarmo sa musí záujemca registrovať na železničnej stanici v pokladnici. V minulých dvoch rokoch tak denne urobilo až tisíc cestujúcich. Spolu teda ide až o milión ľudí. Vlaky sú plné, no nie všetci sú spokojní. "Zrušiť to, to nebolo ani za komunistov, čo je teraz," hovorí jeden z cestujúcich. Ďalší upresňuje, ako to funguje: "Je obmedzený počet iba tristo študentov zadarmo, potom sa už musí platiť".

Železničná spoločnosť zaznamenala enormný nárast cestujúcich. Medzi rokmi 2014 a 2015 prepravila o desať miliónov ľudí viac. Spokojný je aj rezort dopravy. "V roku 2016 sme odviezli celkovo viac ako 65 miliónov cestujúcich," povedal hovorca ZSSK Tomáš Kováč.

"Vlaky pre študentov a dôchodcov zadarmo sa ako sociálne opatrenie osvedčilo," spokojne konštatuje Zuzana Viciaňová z odboru komunikácia Ministerstva dopravy. Okrem toho nové registrácie na bezplatnú prepravu vlakom stále pribúdajú. Platnosť majú ale obmedzenú. Len cestujúci starší ako 62 rokov majú registráciu na trvalo.

"V súčasnosti je takmer každý druhý cestujúci v rámci bezplatnej prepravy, ale zároveň nám aj stúpol záujem o cestovanie v prvej triede o viac ako štvrtinu," hovorí Kováč. Trinásť miliónovú sumu na náklady tejto služby rezort dopravy nevníma ako stratu.

Bezplatné vlakové cestovanie zaviedla smerácka vláda 17. novembra 2014. Využívajú ho najviac žiaci a študenti, po nich dôchodcovia a zvyšok tvoria deti do 15 rokov a občania nad 70 rokov. Neplatiaci tvoria približne polovicu všetkých cestujúcich vo vlakoch.

Vagóny aj toalety boli podľa ľudí čisté, problém vidia skôr v kultúre cestovania. Okrem toho sťažujú sa aj na neustály nedostatok lístkov zadarmo. Napriek tomu má železničná spoločnosť pripravené aj novinky, ako sezónne spoje na Záhorí pre cyklistov alebo smskové cestovné lístky na osobné vlaky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy