Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Polročný Mário ide konečne domov, rodičov čaká 24-hodinová starostlivosť
Zdielať na

Polročný Mário ide konečne domov, rodičov čaká 24-hodinová starostlivosť

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Rodičia malého Mária, ktorému rástol obrovský nádor v krku, a s jeho vyoperovaním dokázali pomôcť až odborníci v Prahe, sa po dlhých mesiacoch dočkajú syna v domácom prostredí. V pondelok ráno by ho mala sanitka previezť domov. Rodičia museli doma všetko pripraviť, chlapec stále potrebuje špeciálnu starostlivosť.

Máriovi rodičia s ním cestou sanitkou z nemocnice domov neabsolvujú. Musia totiž doma pripraviť všetko potrebné a zďaleka to nie je klasická výbava pre bábätko. Mário potrebuje napríklad aj dýchací prístroj. Máriova mama už ráta minúty, kým bude mať syna konečne doma. "Neviem sa dočkať, už teraz mi je do plaču od radosti, keď na to myslím," hovorí dojatá Kristína, Máriova mama.

​Posledné dni v nemocnici trávi Kristína s Máriom na izolačke a, ako sa vyjadrila, mala pocit, akoby už boli doma. "Myslím, že mu to ide každým dňom lepšie. Keby som nemusela ísť domov k malej, tak sa od Majka ani nepohnem. Bol perfektný, spokojný, usmiaty, šťastný - išlo mu to z očiek," hovorí s nadšením Kristína.

Uvedomuje si, že mať Mária doma, vo vlastnej starostlivosti, bude náročné. "Bude na mne závislý 24 hodín denne, to znamená, že musí byť stále so mnou. Síce zatiaľ budeme musieť ostať nejakú dobu doma, ale keď už si nájdem systém, aspoň okolo bytovky sa pôjdeme prejsť," plánuje Kristína. "Chápem lekárov a ich obavy, sú iste na mieste, ale ja sa snažím zvládnuť za pár týždňov to, čo sa oni učia roky. Ale zvládneme to," dodáva.

Uplynulé týždne sa Majkovi rodičia intenzívne snažili postarať sa v nemocnici o syna čo najsamostatnejšie, aby sa všetko potrebné naučili. "Chodím tam na celé dni a snažím sa všetko počúvať do posledného slova," hovorí Kristína.

Malému Máriovi, ktorého v januári prepúšťali z pôrodnice ako zdravého chlapca, začal onedlho rásť v krku nezhubný nádor, tzv. neurofibróm. Po čase mu začal prerastať do miechy a hrudníku, pričom na krku znemožňoval dýchanie. Rodičia vyhľadali pomoc v Prahe. Ako dvojmesačný absolvoval náročnú deväťhodinovú operáciu a následne o týždeň ešte ďalšiu. Pražským lekárom sa podarilo vyoperovať nádor na 95 percent. Po mesiaci sa vrátil späť na bratislavské Kramáre.

Pozrite si archívnu reportáž nakrútenú po návrate Mária z Prahy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy