Skoro jasno
15°
Bratislava
Ľudia ignorujú zákaz kŕmiť zvieratá v ZOO. Tie potom hynú
Zdielať na

Ľudia ignorujú zákaz kŕmiť zvieratá v ZOO. Tie potom hynú

BOJNICE / Ošetrovatelia sú zúfalí a vzácne druhy zvierat sú v ohrození takmer každý deň. Takáto situácia vládne v bojnickej ZOO. Dôvodom sú návštevníci, ktorí napriek zákazu kŕmia zvieratá. Do výbehov im hádžu stravu od výmyslu sveta. Nedávno zabili hus indickú tým, že ju nakŕmili langošom. Zomrel aj nandu pampový. Toho tak prekŕmili, že dostal infarkt. Mnoho ďalších zvierat zachránil veterinár v poslednej chvíli.

V zoologickej záhrade Bojnice je prísny zákaz kŕmiť zvieratá, môžu totiž uhynúť. Návštevníci však tento zákaz húfne ignorujú. Ošetrovatelia si nevedia rady. Vzácne zvieratá sú neustále v ohrození. "Môžu mať bolesti brucha, koliky a došlo nám aj k úhynom," hovorí Simona Kubíčková, zo ZOO Bojnice. 

Ľudia kŕmia zvieratá takmer všetkým. Hádžu im dokonca aj langoše. Tie nedávno ľudia ponúkli samici husi indickej. Ošetrovatelia ju už zachrániť nedokázali. "Vzhľadom k tomu, že nie je zvyknutá na takúto potravu, tak uhynula. Zomrel nám aj nandu pampový, ktorého ľudia prekŕmili kukuričnými šúľkami, žalúdok mu zatlačil na srdce a dostal infarkt," opísala smutné skúsenosti Kubíčková. 

Ošetrovatelia návštevníkov neustále upozorňujú, aby zvieratá nekŕmili. Povedať si však nedajú. "Máme lemurku, ktorá má problémy s pankreasom, tiež sa prejedla, nevedeli sme, že čo pojedla a musela ísť až na vyšetrenie," sťažuje sa  ošetrovateľka Monika Freňáková.  

Opiciam najčastejšie hádžu banány. Pre niektoré však ich zjedenie môže znamenať smrť. "Samica mačiaka má cukrovku a keby jej ľudia hodili banán, tak môže dostať šok," varuje Kubíčková. Návštevníci, ktorých prichytia pri kŕmení zvierat budú musieť okamžite opustiť ZOO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy