Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Najviac drog užívajú mladí ľudia. Obľúbený začína byť pervitín
Zdielať na

Najviac drog užívajú mladí ľudia. Obľúbený začína byť pervitín

BRATISLAVA / Najviac rozšírenou spomedzi ilegálnych drog je u nás stále marihuana, podľa Ministerstva zdravotníctva ju vyskúšalo až 40 percent mladých ľudí vo veku od 15 do 20 rokov. Čoraz obľúbenejší je však viac nebezpečný metamfetamín.

V jeho spotrebe sme spolu s Českom na popredných miestach vrámci Európskej Únie. Užívatelia drog sa ale pochopiteľne snažia zostať v utajení, preto sú akékoľvek ankety len veľmi približné. Európska správa o drogách ukázala tiež to, že stále viac žien nadmerne užíva lieky proti bolesti.

Všetko čo spláchneme, končí v odpadových vodách. Odobraté vzorky práve z týchto vôd odhalili aj to, čo by mnohí najradšej utajili.

"Výsledky, ktoré sme získali na základe analýzy odpadových vôd naznačujú, že dominantnou drogou na Slovensku je metamfetamín," povedal chemik Tomáš Mackuliak. 

Metamfetamín alebo inak povedané pervitín je na Slovensku stále obľúbenejší, zatiaľ čo napríklad v juhozápadnej Európe je viac rozšírený kokaín. Chemici jednoducho odoberú vzorku a v laboratóriu rozlíšia 30 typov drog a ich metabolitov. Pod kontrolou majú takto 1,5 milióna Slovákov.

Najobľúbenejšia je marihuana

"Metamfetamín je obľúbený pre svoje stimulačné účinky, je lacný a preto je ľahko dostupný aj u nás," vysvetlil Imrich Šteliar, vedúci Národného monitorovacieho centra pre drogy. 

Metamfetamín je však stále v rebríčku obľúbenosti na druhom mieste. Prvenstvo si už dlhodobo nie len u nás drží marihuana. Podľa údajov ministerstva zdravotníctva takmer 40 percent mladých od 15 - 20 rokov s marihuanou experimentovalo.

"V tom mladom veku je tak sklon, kedy experimentujú. Hovoríme v tomto duchu o rizikových skupinách mladých ľudí," vysvetľuje Šteliar. 

Do popredia sa nie len u nás dostávajú lieky, užívané nemedicínskym spôsobom. Rôzne lieky proti bolesti sú na Slovensku v rebríčku na treťom mieste a tento trend je podobný aj inde v Európe.

V minulom roku sa v systéme včasného varovania objavilo 66 nových drog, čo je viac ako jedna nová droga týždenne. Na Slovensko si však zatiaľ cestu nenašli. 

"Ministerstvo zdravotníctva poskytuje dotácie subjektom, ktoré sú aktívne v boji proti užívaniu drog," vysvetlila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Súvisiace články