Skoro jasno
10°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Pozor, na vybavenie elektronických občianskych preukazov máte len pár dní
Zdielať na

Pozor, na vybavenie elektronických občianskych preukazov máte len pár dní

BRATISLAVA / Do 1. júla musia mať štatutári všetkých firiem na Slovensku aktivovanú úradnú elektronickú schránku na Ústrednom portáli verejnej správy. Podľa informácií z ministerstva vnútra to vyzerá tak, že 43 percent z nich doteraz tak neurobilo. Je to približne 93 tisíc ľudí, ktorí o tri týždne potrebujú elektronický občiansky preukaz, čítačku a Osobný bezpečnostný kód.

Ak si to štatutári firiem nestihnú vybaviť a aktivovať do tohto dátumu, nedostanú sa do úradnej elektronickej schránky. Pritom od tohto termínu by mnohé štátne inštitúcie mali s firmami komunikovať len cez ňu.

"Po 1. júli štatutárom hrozí, že sa nedostanú do svojej schránky. Môžu zmeškať úradné rozhodnutia a prípadne môžu byť sankcionovaní," uviedol hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov.

Aktivácia úradnej schránky sa zíde aj obyčajným ľuďom. Dá sa cez ňu kadečo vybaviť. Stačí mať elektronický občiansky preukaz, čítačku a aktivované prístupové kódy.

Ako to funguje

Ľudia si to vybavia v klientských centrách alebo na oddeleniach dokladov. Ak ju už máte, postupujte nasledovne. Do prehliadača zadáte adresu slovensko.sk, tam sa dozviete aký softvér potrebujete a rovno si ho aj stiahnete a nainštalujete.

Po vložení občianskeho preukazu do čítačky sa vám zobrazí okno s číselnou klávesnicou, na ktorej zadáte svoj Bezpečnostný osobný kód (BOK). Po chvíli sa vám zobrazí menu, z ktorého si môžete vybrať akú schránku chcete vidieť.

Schránku má každý človek, ktorý si aktivoval elektronický občiansky preukaz. Prihlásiť sa môžete ako fyzická osoba alebo ako štatutár firmy. Ak ich máte viac, môžete si vybrať. Potom si kliknete na položku zobraziť elektronickú schránku a môžete s ňou pracovať. Funguje to približne ako bežný, e-mailový klient.

"Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že sa mi cez úradnú elektronickú schránku podarilo pohodlne vybaviť a zaplatiť vydanie tretej tabuľky s evidenčným číslom na nosič na bicykle. Takýchto možnosti vraj bude pribúdať," opisuje svoju skúsenosť moderátor Ján Mečiar.

Teraz sa dá predpokladať, že tí, ktorí si to nechali na poslednú chvíľu, zoberú klientské centrá útokom. Už teraz sa v mnohých čaká výrazne dlhšie ako zvyčajne. "Odporúčame všetkým štatutárom, aby sa vyhli klientským centrám, kde sú čakacie okolo hodiny. Vybaviť si občiansky preukaz môžu aj na ktoromkoľvek inom oddelení," dodáva Lazarov

To znamená, že človek s trvalým bydliskom v Trenčíne si môže pokojne vybaviť nový elektronický občiansky preukaz trebárs v Košiciach, keď bude mať cestu okolo. Za tri eurá mu ho doručia kuriérom na jeho adresu. Dá sa to vybaviť aj zrýchlene, do dvoch dní za poplatok dvadsať eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy